Hlavní obsah

Ukrajinci se chystají do války nasadit bitevní roboty

Foto: GrantTurnbull, Shutterstock.com

Jeden z bitevních robotů britské armády při cvičení. Ilustrační snímek.

Reklama

V reakci na nejnovější výzvy na bojišti vyvíjí Ukrajina bitevní roboty. Primárně mají evakuovat raněné, do budoucna by ale mohli taky vozit zbraně nebo sloužit k obraně.

Článek

Náměstek ukrajinského ministra obrany Volodymyr Gavrylov začátkem týdne představil novou inovativní technologii chystanou k použití na bojišti. Země se v současné chvíli soustředí na vývoj robotů: bezpilotních logistických platforem, které budou sloužit pro evakuaci zraněných vojáků, píše deník Kyiv Post.

Nová technologie by armádě mohla dále pomoci s uplatňováním ukrajinské vojenské doktríny, která upřednostňuje záchranu lidského života: snazší evakuace pomocí robotů by mohla zvýšit šanci zraněných vojáků na jejich záchranu.

Gavrylov dále zmínil, že Ukrajina pracuje také na vývoji bezpilotních pozemních vozidel, která budou schopná nést zbraňové systémy. Zdůraznil ale, že to je až druhořadá priorita.

„Taková vozidla by mohla nést automatické granátomety, kulomety nebo protitankové zbraně. Operátoři by je řídili tak, aby zasahovala cíle ze zálohy nebo z úkrytu,“ vysvětlil náměstek ukrajinského ministra obrany.

Třetí prioritou by se pak podle něj mohl stát vývoj stacionárních pozemních vozidel vyzbrojených kulomety nebo optickými stanicemi pro obranné účely. Takové systémy operátor řídil na dálku, z jiného místa.

Bezpilotní stroje jako válečná výhoda

Moderní bezpilotní pozemní vozidla mohou podle Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) plnit širokou škálu misí: od přímé palebné podpory přes chemickou, biologickou, radiologickou a jadernou obranu až po zpravodajství, sledování nebo průzkum.

„V dostatečném počtu by tato vozidla mohla poskytnout užitečné poznatky pro budoucí úsilí USA a spojenců nad rámec pouhé evakuace obětí a likvidace výbušné munice,“ doplnil CSIS.

Ukrajina navíc už dříve zaznamenala úspěchy při používání bezpilotních strojů: od začátku ofenzívy významně využívala například bezpilotní drony k zaměřování ruských tanků.

Kyjev také vyvíjí první plnou flotilu námořních dronů na světě. Jak připomíná Kyiv Post, má se za to, že tyto prostředky přispěly k neutralizaci bitevní lodě Makarov, poškození Kerčského mostu nebo útokům v přístavu Sevastopol, který je domovem ruské černomořské flotily. V pátek se zřejmě podílely také na poškození ruské výsadkové lodi v přístavu Novorossijsk.

Roboti by mohli fungovat ještě letos

Koncem loňského roku slíbili výrobci autonomních systémů Milrem Robotics z Estonska a Krauss-Maffei Wegmann z Německa dodat na Ukrajinu čtrnáct bezpilotních pozemních vozidel Themis. Ukrajina tak nespoléhá jen na vlastní zdroje.

Nové ukrajinské námořní drony

Když přišla válka, ukrajinské námořnictvo za tím ruským značně zaostávalo. Kyjev proto nechal vyvinout nové námořní drony. Teď s nimi útočí na lodě ruské flotily a posiluje svou pozici v Černém moři a na Krymu.

Dodána by měla být do konce roku a sedm z nich by mělo být nakonfigurováno pro evakuaci zraněných. Zbývajících sedm by pak mělo být naprogramováno k uvolňování cesty.

„Evakuace zraněných a uvolnění cesty jsou dvě náročné činnosti, které vyžadují zapojení několika lidí, kteří tak zůstávají v neustálém ohrožení nepřátelskou palbou,“ vysvětlil zástupce výrobců autonomních systémů serveru Kyiv Post.

„Automatizace těchto úkolů pomocí bezpilotních vozidel zmírňuje toto nebezpečí a umožňuje více vojákům zůstat v bezpečí, nebo je pověřit důležitějšími činnostmi,“ doplnil.

„Ukrajinské síly chrání širokou frontu a v současnosti vedou krutou zákopovou válku s ruskými silami a soukromými vojenskými korporacemi, jako je Vagnerova skupina. Ozbrojená bezpilotní pozemní vozidla by jim pomohla zatlačit ruskou pěchotu a zároveň snížit ztráty na ukrajinské straně,“ uzavřel pak CSIS svou nedávnou analýzu.

Reklama

Doporučované