Hlavní obsah

Ukrajinci se chlubí, že mají nejrychlejší plavidlo v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter.com/UAWeapons

Člun, který byl už loni v září objeven na pláži u krymského Sevastopolu. Reportáž CNN teď ukázala i designově jiný typ ukrajinského námořního dronu.

Reklama

Když přišla válka, ukrajinské námořnictvo za tím ruským značně zaostávalo. Kyjev proto nechal vyvinout nové námořní drony. Teď s nimi útočí na lodě ruské flotily a posiluje svou pozici v Černém moři a na Krymu.

Článek

Jejich tenká konstrukce připomíná širokou kánoi, na délku měří něco málo přes pět metrů, jejich uhlazený trup svítí šedou barvou. Jejich hlavním úkolem je ničit lodě ruské Černomořské flotily.

Novináři americké stanice CNN se vypravili na tajnou základnu, kde Ukrajinci testují námořní drony, které zvyšují bojové šance Kyjeva v Černém moři a na poloostrově Krym.

Když Rusko v roce 2014 nezákonně anektovalo Krymský poloostrov, zmocnilo se také velké části ukrajinské flotily. O další lodě přišel Kyjev loni, když ruské síly obsadily přístavy v Berďansku a Mariupolu u Azovského moře.

Oslabené ukrajinské námořnictvo v průběhu války výrazně posílila pomoc ze Západu (psali jsme zde). Důležitou roli sehrály také námořní drony, na kterých začali Ukrajinci pracovat poté, co Rusko loni v únoru rozpoutalo válku.

„Neměli jsme příliš mnoho sil, abychom se postavili námořní velmoci – Rusku. A my jsme potřebovali vyvinout něco vlastního,“ vysvětluje pro CNN vývojář ukrajinských námořních dronů, který si přál zůstat v anonymitě.

„Tyto drony jsou zcela ukrajinské výroby. Jsou zde navrženy, nakresleny a testovány. Máme vlastní výrobu trupů, elektroniky a softwaru. Více než 50 % výroby zařízení se odehrává zde (na Ukrajině),“ dodává vývojář námořních bezpilotních letounů.

„Rusové jim neumí čelit“

Námořní drony, které se testují na tajné základně na břehu jezera, ukrajinským jednotkám umožňují stále intenzivněji útočit na ruské pozice v Černém moři a na Krymském poloostrově.

Nejnovější verze dronu mají maximální hmotnost 1000 kilogramů, maximální hmotnost výbušného nákladu 300 kilogramů, dosah 800 kilometrů a maximální rychlost 80 kilometrů v hodině.

„Rychlost těchto dronů v současné době převyšuje rychlost všech námořních plavidel v oblasti Černého moře,“ tvrdí výrobce dronů, podle kterého je pro ruské jednotky velmi obtížné drony identifikovat a zasáhnout.

„Válka se vrací do Ruska,“ vzkázal Zelenskyj

Kreml obvinil Kyjev z nedělních dronových útoků na ruskou metropoli. Ten se k odpovědnosti za čin nepřihlásil. Ukrajinský prezident však útoky na území nepřítele označil za „nevyhnutelnou“ a „spravedlivou“ součást války.

Zdroje z ukrajinských obranných složek serveru CNN potvrdily, že námořní drony sehrály klíčovou roli nejméně při dvou nedávných útocích – při červencovém útoku na Kerčský most mezi okupovaným Krymem a ruskou pevninou a říjnovém úderu v krymském přístavu Sevastopol.

Podle serveru CNN se pravděpodobně námořním dronům, které zaútočily na most, podařilo překonat Černé moře nepozorovaně ve tmě právě díky jejich rychlosti i obtížné identifikaci.

Říjnový úder mířil podle Ukrajinců na fregatu Admirál Makarov, která tehdy byla čerstvě vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily, když nahradila zničený křižník Moskva. Nikdy se neobjevil jasný důkaz o zásahu fregaty, ale podle CNN je pro Ukrajince úspěch už jen to, že se dostali velmi blízko tak významného ruského plavidla.

Ukrajinský vývojář řekl, že „drony jsou navrženy tak, aby ničily lodě a flotilu… jsou nasazovány úspěšně a Rusům nahání strach“.

Podle něj práce s drony už zahnala ruské lodě dál od pobřeží, což pomáhá chránit některá ukrajinská města před ostřelováním. Po nedávném útoku na Kerčský most ale Rusko navzdory tomu intenzivně ostřelovalo Oděsu, takže jeho slova je třeba brát s rezervou.

Podle vývojářů ale může trvat pět až deset let, nebo dokonce déle, než se Rusové naučí tomuto typu zařízení efektivně čelit.

Reklama

Doporučované