Hlavní obsah

Ukrajina upřesnila, kolik západních tanků dostane v první vlně

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci v tanku T-72 ostřelují Doněckou oblasti na východní Ukrajině.

Reklama

V první vlně pomoci obdrží Ukrajina 120 až 140 moderních západních tanků. Oznámil to ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba.

Článek

Ukrajinský mistr zahraničí Dmytro Kuleba poznamenal, že „v první vlně pomoci obdrží ozbrojené síly Ukrajiny 120 až 140 jednotek moderních západních tanků: Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams a velmi očekáváme (tanky) Leclerc,“ píše server Ukrajinská pravda.

Dodávky prvních třech zmíněných typů tanků už západní mocnosti potvrdily. Francouzské tanky Leclerc ale Ukrajina zatím přislíbené nemá.

Kuleba dále uvedl, že v současné době zaslání tanků Ukrajině přislíbilo 12 zemí. Na jmenování všech těchto států je ale podle něj brzy, protože některé z nich stále formálně nepotvrdily své rozhodnutí.

Dodal, že Ukrajina nadále pracuje na rozšíření tankové koalice a navýšení příspěvků již dříve oznámených účastníků.

Podle vyjádření ukrajinského velvyslance ve Francii Vadyma Omelčenka z minulého týdne bylo Ukrajině celkově přislíbeno 321 „těžkých tanků“. Přesné počty přitom zatím oznámilo jen několik zemí v čele s Polskem, Velkou Británií, Německem a USA.

Více o dodávkách západních tanků na Ukrajinu

Cesta západních tanků na bojiště zřejmě potrvá měsíce. Výsledný mišmaš typů tanků nepředstavuje jen pomoc, ale i velkou výzvu pro ukrajinskou armádu.

Německo po měsících odkladů posílá na Ukrajinu tanky. „Mohlo to vypadat, že je nechceme poskytnout, ale bylo to složitější,“ říká Nina Haaseová z Deutsche Welle. Proč? Debatu, která rozdělila německou společnost, rozebíráme v podcastu 5:59.

Třicet jedna amerických tanků M1 Abrams na bojiště ale podle informací deníku The Washington Post dorazí až koncem letošního roku či na začátku roku příštího. Tanky Abrams určené Kyjevu nebudou z amerických armádních rezerv, ale speciálně opatřeny pro Ukrajinu a vyrobeny podle zadání.

Ukrajina přitom opakovaně naléhá na své spojence, aby jí moderní tanky poskytli co nejrychleji.

Podobně i britské tanky Challenger 2 by měly na Ukrajinu dorazit před začátkem léta. Původně přitom Londýn uváděl, že 14 slíbených challengerů plánuje dodat koncem března.

Reklama

Doporučované