Hlavní obsah

Ukrajina podle diplomata dostane 321 tanků. Tolik se neočekávalo

Foto: Profimedia.cz

Snímek německého Leopardu 2 ze soutěže Strong Europe Tank Challenge v roce 2016.

Reklama

Ukrajinský velvyslanec v Paříži řekl, že západní země dodají Ukrajině přes 300 tanků. To by bylo podstatně víc, než se dosud očekávalo. Jeho výrok ale nelze ověřit.

Článek

Ukrajina dostala v nejnovější vlně vojenské podpory slíbeno 321 „těžkých tanků“, tvrdí ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko.

Výrok ukrajinského ambasadora ve francouzské televizi BFM přišel v době, kdy se teprve vyjasňuje, kolik tanků na Ukrajinu od států NATO poputuje.

Přesné počty zatím oznámilo jen několik zemí v čele s Polskem, Velkou Británií, Německem a USA. Odhadovalo se, že k 32 Abramsům od USA a 14 Challengerům 2 od Británie by se měla přidat asi stovka Leopardů 2 od Německa, Polska, Španělska, Kanady a několika dalších států jako například Finska, Norska, Nizozemska.

Nad rámec toho v pátek Polsko ještě oznámilo, že zásilku Leopardů doplní dalšími 60 kusy modernizovaných sovětských tanků, přičemž 30 z nich má být typu PT-91 (v 90. letech upravená verze sovětského tanku T-72M1).

I tak ale číslo 321 zmíněné Omelčenkem převyšuje očekávání.

Pokud mluvil Omelčenko pravdu, může to znamenat, že se spojencům Ukrajiny někde podařilo najít další značné množství tanků. Spekulovalo se například o francouzských Leclercích či potenciálním odkupu starších Challengerů 1 od Jordánska).

Znamenalo by to také, že země NATO vyslyšely požadavek náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného, který minulý měsíc v rozhovoru pro The Economics řekl, že Ukrajina potřebuje k vyhnání okupantů tanků 300.

Očekává se, že západní tanky se na bojiště kvůli nutnosti výcviku posádek a mechaniků i logistickým nástrahám nedostanou dřív než za zhruba tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované