Hlavní obsah

Ukrajinská armáda pomalu postupuje, Rusy donutila k vyslání rezerv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil

Ukrajina podle posledních zpráv zaznamenává malé, ale „takticky významné“ zisky. Na snímku ukrajinský voják v boji na nespecifikovaném místě fronty.

Reklama

aktualizováno •

Analytici, ukrajinští představitelé i ruští vojenští blogeři hlásí postup ukrajinské protiofenzivy. Institut pro studium války (ISW) postup na jihu země označil „takticky významný“. Bojuje se ale pořád před hlavní obrannou linií.

Článek

Ukrajinské síly udělaly „poněkud větší“ pokrok v obou hlavních směrech útoku, shrnuje deník New York Times situaci na jihu Ukrajiny na základě hodnocení analytiků, ruských blogerů i představitelů Ukrajiny či hlášení britského ministerstva obrany.

Podle uznávaného Institutu pro studium války je vývoj posledních dní „takticky významný“.

Spíš než o zásadní průlom jde nicméně o signál, že se Ukrajině daří unavovat nepřítele a oslabovat jeho obranu.

ISW uvádí, že hlavní úspěch spočívá v donucení Rusů k přeskupování a posílání rezerv. Územní zisky totiž zůstávají minimální.

Postup u dvou vesnic

Ukrajincům se podle jejich generálního štábu v posledních dnech zadařilo ve směru na Melitopol (na jih od Orichivu) i Berďansk (na jih od Velike Novosilky).

Kyjev se tudy snaží postoupit už od začátku letní ofenzivy, přičemž za hlavní cíl je považováno rozdělení Ruskem kontrolovaného území vedví.

Ověřené záběry podle ISW potvrzují menší zisky Ukrajinců poblíž vesnice Urožaneje. Ruští vojenští blogeři v sobotu dokonce informovali o opouštění ruských pozic přímo ve vesnici. Ukrajinci je ale podle nich zatím neobsadili.

„Částečný úspěch“ ve směru k této vesnici oznamovalo už v pátek také ukrajinské ministerstvo obrany.

V západnějším směru útoku na Melitopol se zase Ukrajincům podle ověřených záběrů podařilo dostat přinejmenším k severnímu okraji vesnice Robotyne.

„Postup na okraj Robotyne, do jehož obrany Rusové investovali velké úsilí, mnoho času i zdrojů, je významný, i když uzemní zisk v tuto chvíli není velký,“ napsal k tomu ISW.

Podle ukrajinské armády Rusko tento týden do této oblasti přesunulo posily z řad námořní pěchoty, parašutistů i speciálních jednotek. O pravděpodobném přesunu jednotek od chersonské fronty do této oblasti informovalo v sobotu ve svém pravidelném hlášení i britské ministerstvo obrany.

Ani v jednom z těchto míst zatím nemůže být řeč o zásadním průlomu ruské obranné linie. U Robotyne se dá říct, že už se Ukrajinci dostali alespoň k jejímu začátku. Urožaneje ale leží ještě zhruba 10 kilometrů vzdušnou čarou před ní.

Screenshot z interaktivní mapy ISW ukazující Robotyne a ruské obranné linie:

Foto: ISW

Modrá barva zobrazuje území, kde Ukrajina hlásí svou protiofenzivu. Žlutě je vyznačeno území, kde Rusko hlásí svou kontrolu.

Podrobně můžete mapu ISW prozkoumat zde.

Podle ISW významnost postupu nespočívá ani tak v územních posunech, které jsou i nadále malé a pomalé. To, že se Ukrajincům povedlo donutit Rusko k přesouvání rezerv z jiných částí fronty, ale podle institutu znamená, že se daří „významně oslabovat“ ruskou obranu.

Ukrajina podle analytiků po vysokých ztrátách ze začátku ofenzivy přešla k opatrnějšímu postupu a tzv. opotřebovávacímu boji, kdy se menšími útoky a likvidací zásobovací infrastruktury snaží „unavit“ obránce a vyčerpat jejich zdroje.

Ke splnění předpokládaného cíle, tedy přeseknutí Ruskem kontrolovaného území na jihu země Ukrajině nadále zbývá překonat vzdálenost asi 100 kilometrů vzdušnou čarou a vícevrstevná obranná linie zákopů a opevnění.

Rusové útočí na severovýchodě

Zprávy o ukrajinské iniciativě přichází i z východního břehu Chersonské oblasti.

Ruští vojenští blogeři v posledních dnech píší o obsazení západní půlky vesnice Kozači Laheri a sabotážních akcích ukrajinských jednotek na dálnici mezi vesnicemi Rozdolne a Vilne. Institut k tomu ale dodává, že zatím nemá k dispozici žádný materiál, který by zprávy ověřil nebo vyvrátil.

V neděli v Chersonské oblasti podle ukrajinských úřadů ruské ostřelování ve vesnicích Šyroka Balka a Stanislav zabilo celkem sedm civilistů včetně jednoho novorozence.

Rusové také pokračující v útocích na severovýchodě země u města Kupjansk.Ukrajinská armáda v sobotu uvedla, že Rusové se tam během předešlého dne pokusili na ukrajinské pozice udeřit osmkrát za sebou a ustavičně je bombardovali artilerií. ISW k tomu dodal, že v oblasti v sobotu nedošlo k žádným potvrzeným ruským ziskům.

Už ve čtvrtek kvůli obavám z postupu ruských sil v Kupjanském okrese ukrajinské úřady vyhlásily evakuaci 37 obcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované