Hlavní obsah

Ukrajinci tvrdí, že jejich dron zasáhl ruskou válečnou loď. Zveřejnili video

Záběry zveřejněné ukrajinským ministerstvem obrany.Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Středeční útok bezpilotních plavidel na ruskou válečnou loď Ivan Churs zřejmě nebyl zcela neúspěšný. Video zveřejněné ukrajinským ministerstvem obrany naznačuje, že jeden z dronů cíl zasáhl.

Článek

K útoku došlo ve středu ráno v Černém moři, podle ruského ministerstva obrany zhruba 140 kilometrů od Bosporské úžiny.

„Všechny nepřátelské čluny byly zničeny palbou z běžných zbraní,“ uvedl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov s tím, že loď „plnila úkoly k zajištění bezpečného provozu plynovodů Turkish Stream a Blue Stream“.

Rusové z útoku obvinili Ukrajinu, Kyjev ale nařčení nekomentoval. Ve čtvrtek večer nicméně ukrajinské ministerstvo obrany na twitteru zveřejnilo záběry, které mají dokazovat, že jeden ze strojů průzkumnou loď ruské Černomořské flotily zasáhl.

„Vypadá to, že třetímu dronu se podařilo loď poškodit,“ napsal poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Autenticitu záběrů nicméně nelze nezávisle ověřit.

Další informace o útoku či použité technice nejsou známy. Už loni na podzim se nicméně objevily zprávy, že Ukrajinci disponují stroji typu kamikaze s odpalovací hlavicí. Jsou zcela bez posádky a pohání je jediný motor umístěný na palubě.

Takto malé plavidlo, které je velké asi jako kajak, je pravděpodobně také složité zachytit na radaru. Přesné specifikace nejsou k dispozici. Nelze také vyloučit, že stroj slouží ke sledovacím a průzkumným misím.

Reklama

Doporučované