Hlavní obsah

Ukrajinská armáda nevěřila, že Rusové vytáhnou na Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Výstava zničené ruské vojenské techniky v centru Kyjeva.

Reklama

Ukrajinská armáda do poslední chvíle doufala, že pokud Rusko zaútočí, omezí svou agresi jen na východ země.

Článek

Ukrajinské ozbrojené síly až do samotného začátku ruské invaze věřily, že Rusové nepodniknou rozsáhlý frontální útok, ale omezí se na Donbas. Ve videu zveřejněném ukrajinským generálním štábem to řekl velitel operačně-taktické skupiny „Sever“ Dmitrij Krasilnikov.

„Stále jsme se domnívali, a dá se říci, že jsme i doufali, že nepřítel zahájí své bojové operace z okupovaného území Luhanské a Doněcké oblasti. Že to bude znovu v přestrojení za jednotky nelegálních ozbrojených skupin tzv. Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky, tedy že se dobrovolníci a žoldáci trochu naředí pravidelnými jednotkami, případně že je podpoří raketomety a letectvo,“ tvrdí brigádní generál.

Dodává, že armáda „doufala v to nejlepší, ale připravovala se na to nejhorší“. Útok i na Kyjevskou, Sumskou a Černihivskou oblast tak prý nebyl pro operační skupinu Sever neočekávaný.

Ruské jednotky hned 24. února zaútočily na východ, jih a také na sever Ukrajiny, kde vedly útok na Kyjev z běloruského území. Tažení na ukrajinskou metropoli pro Rusy skončilo po pěti týdnech nezdarem a své jednotky přeskupili a teď je soustředí v bojích na Donbase.

Brigádní generál Krasilnikov podotkl, že Ukrajina teď potřebuje dodávky dalekonosných raketometů pro obranu Donbasu a zničení ruského dělostřelectva.

Boj o Donbas

Ruská armáda posílila své jednotky a nadále ostřeluje východoukrajinské město Severodoněck. Informoval o tom dnes ráno generální štáb ukrajinské armády. U nedalekého města Bachmut se ale ruským vojákům postoupit nepodařilo a z této oblasti se stáhli. Stejně tak se jim nepodařilo odříznout přístup právě do Severodoněcku, citovala ukrajinský generální štáb agentura Reuters.

Podle aktuální zprávy britské vojenské zpravodajské služby Rusové v oblasti Donbasu kombinují letecké údery a dělostřeleckou palbu. Právě to hrálo klíčovou roli při jejich nedávných taktických úspěších v regionu.

„Aktivita Rusů ve vzduchu nad oblastí Donbasu je velmi vysoká. Provádějí tam údery s použitím řízených i neřízených střel,“ uvádějí britští zpravodajci. Používání neřízených střel podle nich vedlo k rozsáhlému zničení zastavěných oblastí Donbasu a „téměř jistě způsobilo značné vedlejší škody a civilní oběti“.

Reklama

Související témata:

Doporučované