Hlavní obsah

Minsk pomáhá Putinovi páchat zločiny na dětech z Ukrajiny. Ani se tím netají

Foto: president.by

„Vývozy“ ukrajinských dětí se dějí za domluvy běloruského diktátora Alexandra Lukašenka s Kremlem.

Reklama

Bělorusko se podílí na deportacích dětí z okupovaných ukrajinských území. Režim tvrdí, že jde o rekreaci, dětem ale vtlouká do hlavy ruskou propagandu. Není navíc jasné, kde končí sirotci.

Článek

Redakce Seznam Zpráv připravila velký přehled, který dává odpovědi na klíčové otázky kolem zapojení Běloruska do únosů ukrajinských dětí.

Připomínáme, že od března tohoto roku čelí zatykači Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu ruský prezident Vladimir Putin a jeho zmocněnkyně pro práva dětí Maria Lvovová-Bělovová (více zde). Oba jsou údajně odpovědní za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva (dětí) a za válečný zločin nezákonného přesunu obyvatelstva (dětí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace.

Skutečně se ukrajinské děti dostávají do Běloruska?

Ano, tamní režim to ani neskrývá – ba naopak. Běloruský režim a jeho propaganda o vývozech dětí z Ukrajiny do Běloruska aktivně informují. Tvrdí, že děti do země míří kvůli „rekonvalescenci“ a že se všechno děje za účelem „čisté ochoty pomoci“.

Naposledy s takovou verzí přišel minulý týden šéf Běloruského červeného kříže Dzmitryj Šaucov. „Běloruský červený kříž v tom byl, je a bude aktivně angažovaný,“ prohlásil ve vysílání režimní běloruské televize.

Šaucov při návštěvě Rusy okupovaného ukrajinského Lysyčansku řekl, že se děti z Ukrajiny do Běloruska převážejí kvůli „zlepšení jejich zdravotního stavu“.

Ukrajinský červený kříž už kvůli tomu vyzval Mezinárodní ČK a všechny jeho organizace, aby činnost běloruských kolegů odsoudily. Ukrajinci také žádají, aby se zvážilo vyloučení běloruského ČK z mezinárodního hnutí.

O kolik dětí jde?

Už na začátku ruské invaze běloruská agentura Belta informovala o 15 dětech z Donbasu a jejich pobytu v dětské rehabilitační nemocnici v Minsku.

Loni na podzim se do dětského tábora Dubrava dostalo 150 dětí z ukrajinských území, která Rusové okupují. Od té doby se do země dostávají další ukrajinské děti ve věku od šesti do 16 let.

Důkazy jsou podle protirežimní televize Belsat dostupné v otevřených zdrojích i běloruských státních médiích. O „projektu“ hovořil i běloruský diktátor Alexandr Lukašenko a také představitel rusko-běloruského svazového státu Dmitrij Mězencev.

Důkazy a zprávy o přivážení ukrajinských dětí do Běloruska shromažďuje jedna z běloruských exilových opozičních platforem – Národní protikrizové řízení (NAU), se kterou jsou Seznam Zprávy v kontaktu.

Šéf NAU Pavel Latuška, jenž zasedá i v exilovém kabinetu opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské, na konci června dokonce doručil Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) materiály, podle kterých je za nelegální deportace ukrajinských dětí do Běloruska odpovědný přímo diktátor Lukašenko.

„Z materiálů předložených ICC vyplývá, že od září 2022 do současnosti bylo do Běloruska převezeno více než 2100 dětí,“ napsal redakci Seznam Zpráv Pavel Latuška.

Podle NAU jde o děti z Ruskem okupovaných ukrajinských měst: mimo jiné z Doněcku, Mariupolu nebo Volnovachy.

Co se s dětmi v Bělorusku děje?

Z informací, které má NAU k dispozici, vyplývá pouze to, že děti buď zůstávají na území Běloruska, nebo jej opouštějí. Ví se o několika z nich, které se po táboře vrátily ke svým rodičům, žádné informace ale nejsou dostupné o místě pobytu ukrajinských sirotků.

Jak se děti do Běloruska dostávají?

Přeprava dětí probíhá podle podobného vzorce. Ukrajinské děti podle NAU míří z okupovaných oblastí do Rostova na Donu a pak do Běloruska – do Minsku a do táborů či rekreačních zařízení.

„Vše výše uvedené vyžaduje Lukašenkovo osobní povolení. Potvrzují to i státní média. Byly nalezeny přesvědčivé důkazy o tom, že přesuny dětí z Ruskem okupovaných oblastí do Běloruska osobně inicioval Alexander Lukašenko,“ napsal Pavel Latuška.

Celý projekt zaštiťuje Svazový stát Ruska a Běloruska po dohodě Lukašenka s Putinem. Právním základem je usnesení svazového státu z loňského září o „pomoci dětem z Donbasu“. Podle tajemníka rusko-běloruského svazu Dmitrije Mězenceva to stálo už „desítky milionů rublů“.

NAU zveřejnilo i dokument, ve kterém Mězencev dává pokyny k usnadnění přesunu ukrajinských dětí, včetně sirotků, na území Běloruska. Písemný dokument získali běloruští „kyberpartyzáni“.

Foto: NAU

Dokument o převozech dětí z Donbasu do Běloruska podepsaný Dmitrijem Mězencevem.

Iniciativu podporují běloruské státní závody na potašová hnojiva a pomáhá ji realizovat nadace prolukašenkovského paralympika.

V čem je problém?

Organizace NAU upozorňuje, že podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu představuje nezákonná deportace nebo přesun celého nebo části obyvatelstva okupovaného území mimo toto území válečný zločin.

NAU také uvádí, že zásadní je v vývoz sirotků z okupovaných území do třetí země bez souhlasu ukrajinské strany.

Zatímco běloruská strana se může dovolávat toho, že rodiče v některých případech s deportací dětí souhlasili, v případě sirotků takový argument padá. NAU argumentuje i ženevskými konvencemi.

Latuška se svým týmem dosud identifikovali na 50 sirotků z okupovaných území, kteří se ocitli v Bělorusku.

Přečtěte si více

„Rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na Putina má velký symbolický význam,“ míní uznávaný český právník Robert Fremr.

Soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydali zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou za válečné zločiny na Ukrajině. Moskva ale autoritu soudu neuznává.

Čím děti v Bělorusku procházejí?

Podle ženevských úmluv se má s deportovanými dětmi zacházet podle mezinárodního práva. Nemá se měnit jejich rodinný stav, občanství a nemají se rekrutovat ani do žádných organizací podřízených okupantům.

Vzdělávací programy v Bělorusku se však zaměřují na převýchovu a „přeformátování“ národní identity dětí, uvádí televize Belsat.

Na internetu se objevilo video, na kterém Sergej Afonin, poradce na ruském velvyslanectví v Bělorusku, promlouvá k žákům z Donbasu na koncertu v táboře Dubrava.

„Konec našich společných nepřátel je nevyhnutelný a blíží se, musíme jen chvíli počkat, a pak budete mít skvělé vyhlídky na život v nádherné zemi Ruska a i Běloruska,“ řekl Afonin shromážděným dětem.

Na akci zaznělo i přání „života v míru a chcípnutí Bidena a Zelenského“.

Belsat upozorňuje i na postoje organizátorů „táborů pro děti“ – ty jsou zcela v souladu s ruskou a běloruskou režimní propagandou o „potřebě demilitarizace a denacifikace Ukrajiny“.

Ukrajinské děti také v Bělorusku jezdí na výlety do prorežimního Běloruského národního svazu mládeže nebo k jednotkám vojenského útvaru běloruského ministerstva vnitra. Tam se seznamují s „vojensko-vlasteneckým“ klubem Rys a podobnými organizacemi, které jsou známé hlásáním nepřátelství vůči Ukrajincům a Polákům.

Podle NAU se při „ideologickém formátování“ v komunikaci s ukrajinskými dětmi popírá státnost a nezávislost Ukrajiny a šíří se mýtus o „jednotném ruském národu“. Ukrajina je v něm líčena jako součást Ruska.

O únosech

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo z napadené země uneseno asi 16 tisíc dětí, jak tvrdí Kyjev. Podle deníku The Guardian motivovaly řadu lidí k únosu ukrajinských dětí peníze nabízené ruskými úřady.

Jak na obvinění reaguje režim?

Lukašenko na konci června odmítl jakákoli obvinění z válečných zločinů a označil je za „šílenství“. Bělorusko podle diktátora ukrajinské děti „dočasně hostí“, aby jim pomohlo zotavit se z traumat.

Lukašenko měl Putinovi říct, že souhlasí s financováním pobytu dětí z běloruského rozpočtu. „Takhle jsme je sem začali brát. Pomáháme jim zlepšit zdravotní stav a ony odcházejí. Vlastně nechtějí odcházet,“ tvrdí diktátor.

Ponese běloruský režim odpovědnost?

Ukrajinský ministr Dmytro Kuleba minulý týden vyzval Mezinárodní trestní soud, aby na šéfa Běloruského červeného kříže vydal zatykač kvůli nezákonné deportaci dětí z okupovaných ukrajinských území.

ICC v březnu vydal kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a na ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

O podobný krok teď vůči Alexandru Lukašenkovi usiluje zmíněná organizace NAU Pavla Latušky. „Máme důkazy o tom, že některé ukrajinské děti převezené do Běloruska skončily v Rusku, což se musí stát předmětem mezinárodního vyšetřování,“ uvedl běloruský opozičník.

Kyjev viní Rusko, že unáší ukrajinské děti se záměrem vymazat jejich ukrajinskou identitu. Moskva tvrdí, že její program přesídlení dětí z Ukrajiny na ruské území má ochránit sirotky a opuštěné děti v oblasti konfliktu.

Podle Spojených států byly tisíce dětí násilně odebrány ze svých domovů, jak uvedla už dříve agentura Reuters.

Reklama

Doporučované