Hlavní obsah

Ukrajinské děti do Ruska unášejí i pro peníze. Platí ruské úřady

Foto: Maria Symchych, Shutterstock.com

Babička s dětmi v bombovém krytu v Kyjevě, únor 2022. Ilustrační snímek.

Reklama

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo z napadené země uneseno asi 16 tisíc dětí, tvrdí Kyjev. Podle deníku The Guardian motivovaly řadu lidí k únosu ukrajinských dětí peníze nabízené ruskými úřady.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Patnáctiletá Alina si minulý podzim vzala doma rodný list a rozhodla se, že dobrovolně odjede do Ruska. Několik měsíců ji k tomu přemlouvala matka její kamarádky Yvgenia, která dívce vštěpovala proruský narativ a varovala ji před domnělým nebezpečím, které jí mělo po osvobození Chersonu hrozit ze strany ukrajinské armády. Útěk na ruské území tak mladá dívka vnímala jako záchranu.

Po překročení hranic se ovšem ukázalo, že dívka znamená pro Yvgenii možnost, jak získat od ruských úřadů peníze i lepší byt. „Měla jsem hrozný strach,“ řekla Alina. „Když jsem byla na Ukrajině, byla Yvgenia tak přátelská, ale podvedla mě. Když zjistila, že mluvím s matkou, rozzlobila se a uhodila mě. Byla posedlá penězi a tím, co by mohla dostat od úřadů za to, že se o mě postará,“ vzpomíná pro deník The Guardian Alina.

Právě finanční prostředky jsou podle listu tím, co motivuje řadu lidí k únosu ukrajinských dětí do Ruska.

„Ta žena Alině lhala. Řekla jí: ‚Protože jsi během okupace mluvila s ruskými vojáky a brala si jídlo a vodu, ukrajinští vojáci tě budou po osvobození mučit a zabijí tě. Musíme utéct, protože nám hrozí nebezpečí,‘“ popsala matka dívky Světlana. Navzdory tomu, že se dceři snažila vysvětlit, že jde o lež, Alina ze strachu utekla.

Do Ruska byly od minulého února uneseny a odvezeny tisíce dětí. Konkrétně jde podle ukrajinské vlády o 16 226 dětí, z nichž 10 513 bylo nalezeno. Domů se podařilo vrátit jen zlomek, zhruba 300 dětí.

Na navrácení dětí se podílejí dobrovolníci i samotní rodiče. Právě Alina patří k těm nezletilým, které si na ruské území přijel vyzvednout jeden z rodičů. Po jednání s tamními úřady se matce podařilo zaručit návrat patnáctileté dcery.

Únosy ukrajinských dětí

Rusové posílají unesené ukrajinské děti do převýchovných táborů, kde se musí učit ruské dějiny, hymnu i pokřivený obraz války na Ukrajině. Ukrajinci mluví o genocidě, deportace dětí jsou systematické a předem připravené.

Někteří se nicméně obávají, že počty pohřešovaných mohou být podhodnocené. Jde hlavně o děti, jejichž rodiče byli zabiti například při ruském obléhání Mariupolu. Ty podle lidskoprávních aktivistů v podstatě zmizely v systému běžícím pod taktovkou Kremlu.

Za nezákonnou deportaci dětí do Ruska vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu v březnu zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a Marii Lvovovoou-Bělovovou, ruskou zmocněnkyni pro práva dětí (detailněji zde).

Čas hraje při záchraně dětí zásadní roli

Nová zpráva organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě upozornila, že násilně deportované ukrajinské děti byly vystaveny „četným a překrývajícím se porušením“ svých práv. Mnoho z nich navíc muselo absolvovat vojenský výcvik a čelit „proruským informačním kampaním, které se často rovnaly cílené převýchově“, jak poznamenala OSCE.

Násilné deportace ukrajinských dětí podle zprávy OSN „porušují mezinárodní humanitární právo a jsou válečným zločinem“.

Podle bývalého dětského ombudsmana Mykoly Kuleby, který nyní vede organizaci pomáhající s nalezením dětí Save Ukraine, existuje více případů, v nichž se děti staly prostředkem k získání peněz.

„Jeden chlapec, kterého jsme zachránili z ruské školy, řekl, že byl umístěn do velmi chudé rodiny alkoholiků. Každý den ho ignorovali a měl hlad. Podle mě to naznačuje, že si ho vzali do pěstounské péče kvůli penězům na nákup alkoholu,“ poznamenal Kuleba.

V hlavní roli čas

Důležitou roli při pátrání po unesených dětech hraje i čas.

„Největší obavy máme o ty děti, které jsou pohřešovány půl roku a déle, u nichž ruské úřady připravily rodné listy a pasy a poslaly je do náhradních rodin,“ poznamenal někdejší ombudsman.

Ve chvíli, kdy získají ukrajinské děti ruské občanství, se situace značně komplikuje.

Těžší se každým dnem stává podle Kuleby i komunikace s ruskými úřady. „Chápou, že každý z těchto případů je válečným zločinem, a stále více se snaží návraty blokovat. Dělají to stále těžší a těžší. A čas pracuje proti těmto dětem. Některé z nich pocházejí z velmi zranitelného prostředí a je logické, že je snadné je ovlivnit. Tím spíše po šesti měsících,“ poznamenal.

V současnosti navíc neexistuje jednotný mechanismus pro návrat ukrajinských děti z Ruska, vysvětlila pro web Kyiv Post Daria Herasymčuková, poradkyně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pro práva dětí.

Návrat každého deportovaného dítěte nebo jejich malé skupiny vyžaduje podle ní přípravu samostatné záchranné operace.

Návrat ukrajinských děti podporují finančně zahraniční organizace a vlády. Například Agentura USA pro mezinárodní rozvoj podpořila organizaci pomáhající s nalezením dětí Save Ukraine 290 tisíci dolary (asi 6 204 500 korunami).

Reklama

Doporučované