Hlavní obsah

Podívejte se, kde Rusko schovává unesené děti z Ukrajiny

Foto: Kursant.su

Chlapec se učí zacházet s granátem v ruském táboře Kursant u Novosibirsku.

Reklama

Rusové posílají unesené ukrajinské děti do převýchovných táborů, kde se musí učit ruské dějiny, hymnu i pokřivený obraz války na Ukrajině. Ukrajinci mluví o genocidě, deportace dětí jsou systematické a předem připravené.

Článek

„Malebná místa, pole, březové háje a nejčistší sibiřský vzduch vám umožní plně si odpočinout od ‚kamenné džungle‘ a zlepšit své zdraví. Území tábora je kompletně vyčištěno od klíšťat a hadů,“ píše se na stránkách vojenského polního tábora Kursant nedaleko města Novosibirsk.

Právě tady skončily některé z Ukrajiny unesené děti, kvůli nimž vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu zatykač na ruského diktátora Vladimira Putina a jeho zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou, jež má deportace na starosti.

Mapu, na níž Kursant figuruje, zveřejnil web ukrajinského Centra národního odporu. Děti, které Rusové unesli a poslali do táborů umístěných převážně v evropské části Ruska, se dají rozdělit do čtyř skupin.

První tvoří sirotci, z nichž někteří osiřeli v důsledku vraždy rodičů samotnými Rusy. Druhým případem jsou děti z internátních škol, které mají příbuzné na Ukrajině, ale přesto byly násilně deportovány. Třetí skupinu tvoří děti, jejichž rodiče neprošli filtračními tábory a skončili v ruských mučírnách, čtvrtou skupinu pak jiné případy.

Vojenský životní styl a jasný rozvrh

Výše zmíněný Kursant se na svém webu chlubí „vojenským životním stylem“ a „jasným rozvrhem“. Území tábora je střeženo, jak dodávají provozovatelé. Tábor má sloužit pro kadety ve věku 11 až 17 let. Chlapec, jehož fotografie s puškou v rukách je na úvodní stránce, zjevně spadá k dolní věkové hranici.

Na webu jsou k vidění i videa z výcviku (na jedno z nich se můžete podívat níže v článku) , na nichž do maskáčových uniforem oblečené děti běhají ozbrojené puškou, cvičí střelbu, šplh po laně a další dovednosti. Nechybí ani desítky nadšených recenzí rodičů. Ani v jedné není jediná kritická zmínka.

Mezinárodní trestní soud (ICC)

ICC vznikl v roce 2002 a je nezávislým orgánem, který není součástí OSN. Jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

„Nepřítel na dočasně okupovaných územích provádí politiku genocidy a ničí sebeidentifikaci celé generace,“ uvádí Centrum národního odporu, jež vytvořili členové ukrajinské armády. Mapu centrum vytvořilo na základě otevřených zdrojů a bude ji rozšiřovat.

„Jak je vidět z geografického rozšíření táborů, proces vývozu dětí do Ruské federace je systematický a předem připravený,“ píší autoři. Mapa obsahuje celkem 56 dětských a 12 vojenských táborů. Na stránkách jednoho z nich je paradoxně i odkaz na Úmluvu OSN o právech dítěte.

Ruská propaganda sice označuje evakuace dětí z Ukrajiny za vynucené, ve skutečnosti je ale samovolně odváží jak z frontové linie, tak i ze vzdálenějších oblastí, kde se nebojuje.

V táborech se děti podle předem připravených programů učí ruskou historii včetně překroucené verze války na Ukrajině nebo také ruskou hymnu.

Výchova krutých a loajálních vojáků

Ve vojenských tréninkových centrech provádějí Rusové „převýchovu“ ukrajinských dětí. Například chlapci z Doněcké a Luhanské oblasti jsou posíláni do Čečenska – cílem je z nich udělat zvláště kruté a loajální stoupence režimu, kteří mohou být později použiti v boji proti své vlasti, píše Centrum národního odporu.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková Rusům vzkázala, aby s adopcemi dětí přestali, neboť jde o děti, jež byly za války „ukradeny“ a deportovány do Ruska. Varovala, že pachatelé tohoto nezákonného počínání se budou muset za své činy dříve či později zodpovídat.

„Zvláště nechutné je, když se lidé dokonce veřejně chlubí tím, že adoptovali děti ukradené na Ukrajině,“ napsala Vereščuková na sociální síti Telegram. Tím se loni v rozhovoru s Putinem chlubila i spoluobviněná Marija Lvovová-Bělovová.

Kolik dětí celkově Rusové z Ukrajiny vyvezli, není v tuto chvíli možné zjistit, upozornila agentura Reuters. Ruské ministerstvo obrany nicméně loni v srpnu uvedlo, že mezi 3,5 milionu lidí přivedených do Ruska je asi půl milionu dětí. USA pak rovněž v červenci informovaly o 260 tisících „nuceně deportovaných“ dětí.

Ruská tisková agentura TASS citovala úterní vyjádření Vitajije Gančeva z okupační správy Charkovské oblasti, který mluvil o tom, že vloni byla do Ruska přivezena skupina dětí se souhlasem rodičů nebo opatrovníků. „Děti byly umístěny ve skvělých podmínkách, mají všechno potřebné. Budeme se o ně i nadále starat, dokud se jejich rodiče nevrátí,“ prohlásil.

Děti na Ruskem okupovaném území navštívila v úterý v Doněcku Marija Lvovová-Bělovová, Putinova komisařka pro práva dětí. Žena, na niž haagský soud vydal mezinárodní zatykač, vyjela za dětmi do jedné z tamních nemocnic a do pečovatelského domu poprvé od vydání zatykače, informovala agentura AP.

Reklama

Doporučované