Hlavní obsah

Video: Bili nás holí za to, že podporujeme Ukrajinu, popisují unesené děti

Svět bez obalu Milana Šímy: „Bili nás holí za to, že někdo řekl, že podporuje Ukrajinu,“ popisují unesené ukrajinské děti chování ruských vedoucích.Video: RFE/RL

 

Reklama

Odjely na „tábor“ na okupovaný Krym, odkud je Rusové odmítali vrátit domů. Reportéři televize Current Time natáčeli shledání 17 ukrajinských dětí s jejich rodiči.

Článek

Mezitím se Ukrajině podařilo provést protiofenzivu a ruské invazní jednotky z Chersonu vytlačit. Rodiče se tedy ocitli pod ukrajinskou správou, ale jejich potomci zůstali na Ruskem kontrolovaném území, kde je Rusové nadále zadržovali.

„Strávili jsme v táboře šest měsíců,“ popsalo reportérovi Current Time Borysi Sachalkovi jedno z dětí, které se teď podařilo vrátit na Ukrajinu.

Chlapcův otec se svěřil, že když dostali nabídku poslat děti na Krym, připadalo mu to v té chvíli jako dobrý nápad: „Děti měsíce trpěly kvůli válce. Chtěli jsme, aby si od ní odpočinuly.“

Další matka se svěřila, že svou roli hrály i peníze: „Nabídli nám zadarmo pobyt v lázních na Krymu.“ Akce se navíc tvářila jako školní zájezd, děti chtěly vyrazit s ostatními spolužáky k moři.

Když se děti nevracely, domáhali se rodiče informací. „Rusové nám nic neřekli. Neslíbili, že děti přivedou zpátky. Naopak – říkali, že je odvezou dál do Ruska. Dokonce to řekli dětem. Prý: ‚Možná si pro vás už nikdo nepřijde, aby vás odvezl domů‘. Nám zase řekli, abychom si pro děti přijeli sami. Ale nebylo možné se tam dostat,“ popsal další z rodičů.

Školáci se na kameru svěřili s tím, co na Krymu od ruských vychovatelů zažívali. Jak jim zničili ukrajinskou vlajku a nutili je vzdávat hold ruské hymně.

„Každý den v 8:15 jsme museli dělat ranní cvičení a během něho stát při ruské hymně. Jedna dívka měla v pokoji ukrajinskou vlajku. Přišel Astachov a spálil ji, “ líčí jeden z chlapců. „Takhle bude hořet i celá vaše země, řekli nám. Pak shromáždili ukrajinské děti a řekli: ‚Ukrajinci jsou teroristé, kteří zabíjejí lidi a děti. Ukrajina vás nechce‘.“

Ukrajinské děti často uvádějí, že čelily psychickému nátlaku a šikaně. „Bili nás holí za to, že někdo nějak podporoval Ukrajinu. Museli jsme říkat, že podporujeme Rusko,“ popisuje chování ruských vedoucích v táboře další dítě.

Více o ruských převýchovných táborech

Rusové posílají unesené ukrajinské děti do převýchovných táborů, kde se musí učit ruské dějiny, hymnu i pokřivený obraz války na Ukrajině. Ukrajinci mluví o genocidě, deportace dětí jsou systematické a předem připravené.

Znovushledání s rodiči se nakonec odehrálo díky aktivitě nadace Zachraňte Ukrajinu. „Věděli jsme, že dokážou dostat děti domů. Můj starší syn navrhl, abychom jim zavolali,“ vysvětluje jedna z matek.

Zakladatel nadace Mykola Kuleba říká, že Rusové obvykle dětem vykládají, že to, čemu je vystavují, je pouhá evakuace z bezpečnostních důvodů. „Řekli jim: ‚Zachránili jsme vám životy.‘ A děti na to odpověděly, že se chtějí vrátit domů. A matky taky začaly volat do tábora, že chtějí své děti zpět, a oni jim řekli, že si pro ně mají přijet. Ale to nebylo možné, protože by nikdy nepřekročily frontovou linii, další možností už pak je jen dlouhá cesta přes Polsko, Bělorusko a Rusko až na Krym. Je to téměř pět tisíc kilometrů jedním směrem. To nebyla evakuace. Byla to deportace,“ je přesvědčen Kuleba.

Kolik dětí celkově Rusové z Ukrajiny vyvezli, není v tuto chvíli možné zjistit. Ruské ministerstvo obrany nicméně loni v srpnu uvedlo, že mezi 3,5 milionu lidí přivedených do Ruska je asi půl milionu dětí. USA pak rovněž v červenci informovaly o 260 tisících „nuceně deportovaných“ dětí.

Reklama

Doporučované