Hlavní obsah

Ukrajinské síly dobyly Andrijivku jižně od Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ukrajinský generální štáb oznámil osvobození obce Andrijivka, která leží jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti. Na Ukrajinu mezitím v noci dopadaly další ruské rakety, výbuchy jsou hlášeny z Dněpropetrovské i Chmelnycké oblasti.

Článek

Ukrajinské síly ovládly ves Andrijivka jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě země, informoval dnes ukrajinský generální štáb ve své ranní zprávě o situaci na bojišti.

Ukrajinská média informují, že v noci na dnešek Rusové útočili například na okolí Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti, výbuchy jsou ale hlášeny i z Chmelnycké oblasti v západní části Ukrajiny.

„Obranné síly měly během ofenzivních operací částečný úspěch v oblasti Kliščijivky. Během útoku osvobodily Andrijivku v Doněcké oblasti, přičemž způsobily nepříteli významné ztráty na životech i technice,“ píše se ve svodce generálního štábu.

O tom, že ukrajinské jednotky Andrijivku osvobodily, informovala už ve čtvrtek náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Její informace ovšem odmítla třetí samostatná útočná brigáda, která v oblasti působí, později je stáhla i ona sama.

„Bylo těžko a situace se za včerejšek (čtvrtek) několikrát dynamicky měnila,“ napsala dnes Maljarová na telegramu o bojích o Andrijivku.

Andrijivka je malá osada, v níž původně žilo několik desítek lidí. Leží na železniční trati mezi vesnicemi Kliščijivka a Kurdjumivka na jih od Bachmutu. O toto město sváděly ruské a ukrajinské síly tvrdé a krvavé boje po řadu měsíců. Ovládnutí zničeného města ruskou stranou oznámil Jevgenij Prigožin, tehdejší šéf Vagnerovy žoldnéřské společnosti, letos v květnu.

Šéf správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak dnes informoval, že po ruském nočním ostřelování těžkým dělostřelectvem jsou škody v okolí Nikopolu. V Červonohryhorivce byl poničen dopravní objekt, hořela suchá tráva. Hasiči oheň uhasili.

Dnes časně ráno ukrajinské vzdušné síly podle agentury Unian uvedly, že nad Vinnyckou oblastí je skupina nepřátelských bezpilotních letounů, které míří na severozápad, napsala agentura Unian. Protivzdušná obrana pracovala v Chmelnycké oblasti, odkud byly hlášeny výbuchy.

O explozi bez dalších podrobností informoval také Ivan Fedorov, starosta Rusy okupovaného Melitopolu v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Fedorov žije na území kontrolovaném Kyjevem. Melitopol podle něj dnes zažil „neklidné svítání“.

Reklama

Doporučované