Hlavní obsah

Ukrajinské síly podle ISW pokračují v ofenzivě na třech úsecích fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Snímek ze střeleckého výcviku 128. kyjevského praporu územní obrany ukrajinských ozbrojených sil v Doněcké oblasti.

aktualizováno •

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě na nejméně třech úsecích fronty, podle ověřených záběrů z místa dosáhly okrajových zisků u Bachmutu, píše americký Institut pro studium války (ISW).

Článek

Podle dnešního hlášení ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky soustředí podobně jako v posledních měsících zejména u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky, kde se za uplynulý den obě armády střetly v 36 případech.

Ukrajinští představitelé podle ISW uvádějí, že za poslední den jejich vojáci postoupili v oblastech jihozápadně od Bachmutu, v západní Doněcké oblasti u Vuhledaru a na hranicích Doněcké a Záporožské oblasti podél linie Levadne–Staromajorske a na západě Záporožské oblasti u Robotyne. Hovoří také o tom, že tamní ofenzivní operace byly úspěšné, což nelze nezávisle ověřit.

ISW nicméně uvádí, že ověřené záběry z 15. června naznačují, že ukrajinské síly dosáhly okrajových zisků na severozápadním okraji Bachmutu. O ukrajinských útocích u Bachmutu hovoří také ruští vojenští blogeři, podle kterých Ukrajinci vedou protiofenzivu na severozápad, západ a jihozápad od města. Podle analytiků také tvrdí, že ukrajinské jednotky pokračují v útocích na ruské pozice jižně od města Velyka Novosilka v Doněcké oblasti nedaleko Vuhledaru a dosáhly zisků v Záporožské oblasti u měst Huljajpole a Orichiv.

Ukrajinský generální štáb píše, že zatímco u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky je do bojů zapojené ruské dělostřelectvo a ruská armáda podniká útoky, v Záporožské a Chersonské oblasti se „nepřítel brání“.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v pátek uvedla, že nejaktivněji už se nebojuje u Bachmutu, ale na jihu ve směru na Mariupol.

Podle britské vojenské rozvědky Rusko na jihu Ukrajiny posílilo letectvo, konkrétně tamní flotilu vrtulníků. Snímky podle hodnocení rozvědky ukázaly, že na letišti v Berďansku, přímořském městě západně od Mariupolu, ruská armáda rozmístila 20 helikoptér, které jsou pravděpodobně schopné útočit na pozemní cíle střelami delšího doletu.

Související témata:

Doporučované