Hlavní obsah

Ukrajinské síly v pondělí postoupily ve všech oblastech bojů, tvrdí Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: President.gov.ua/CC BY-NC-ND 4.0, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

„Naši vojáci dnes ve všech sektorech pokročili. Je to šťastný den,“ prohlásil Volodymyr Zelenskyj.

Článek

Ukrajinské síly v pondělí postoupily ve všech oblastech bojů, uvedl ve svém nočním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin zase v pondělním vystoupení k národu poprvé připustil, že si sobotní vzpoura vagnerovců vyžádala oběti mezi ruskými vojáky. Uvedla to dnes agentura Reuters.

„Naši vojáci dnes ve všech sektorech pokročili. Je to šťastný den,“ prohlásil Zelenskyj, který v pondělí navštívil Doněckou oblast poblíž fronty na východě Ukrajiny. Návštěva, během níž vyznamenal některé vojáky, se uskutečnila v době, kdy ukrajinská armáda podniká právě v této oblasti a rovněž na jihu země ofenzivu proti ruským silám.

Putin, jehož země loni v únoru proti Ukrajině zahájila válku, se ve svém pondělním projevu věnoval především vzpouře soukromé Vagnerovy skupiny, jejíž členy vyzval, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska.

„Odvaha a sebeobětování padlých hrdinů-pilotů zachránily Rusko před tragickými a ničivými následky,“ řekl v jedné části proslovu ruský prezident, a potvrdil tak zprávy o obětech na straně ruské armády.

Kolik pilotů zahynulo ani kolik letadel vagnerovci sestřelili, ale nesdělil. Ruský exilový server Meduza už dříve napsal, že si vzpoura, při níž vagnerovci ovládli Rostov na Donu a zároveň pochodovali na Moskvu, vyžádala životy 13 ruských pilotů. O stejném počtu mluví i některé ruské kanály na telegramu, píše Reuters.

Server televize CNN napsal, že zpravodajské služby Spojených států měly o chystané vzpouře dopředu „extrémně detailní a přesnou“ představu, a to včetně informací, kde a v jakém počtu budou vagnerovci chtít postupovat. Zpravodajská komunita si ale informace střežila a sdílela je jen s nejvyššími americkými činiteli a jen s některými spojenci, nikoli v rámci celé Severoatlantické aliance. Proto byli někteří vysoce postavení evropští i američtí činitelé pátečním a sobotním děním zaskočeni.

Server také uvedl, že v sobotu spojenečtí činitelé varovali Kyjev před útoky na cíle uvnitř Ruska, které by mohly budit zdání, že se Ukrajina a Západ staví na stranu vagnerovců a ohrožují ruskou suverenitu. „Je to vnitřní záležitost Ruska,“ slyšeli ukrajinští představitelé. Podobně se západní politici vyjadřují i navenek.

Reklama

Doporučované