Hlavní obsah

Ukrajinské úřady z charkovského pohraničí evakuovaly přes čtyři tisíce osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sodel Vladyslav, Shutterstock.com

Ukrajinské úřady z pohraniční části Charkovské oblasti evakuovaly na 4000 lidí.

Ukrajinské úřady nechaly evakuovat více než 4000 lidí z pohraniční části Charkovské oblasti, která nyní čelí ruské ofenzivě. Moskva tvrdí, že v oblasti obsadila další čtyři vesnice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly přes 4000 lidí. Informuje o tom dnes agentura AFP, která se odvolává na šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova.

Agentura Reuters pak citovala velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského, že ukrajinští vojáci čelí složité situaci, ale snaží se dělat vše, aby udrželi své pozice. Moskva, která ofenzivu zahájila v pátek, dnes informovala o dobytí dalších čtyř vesnic v oblasti.

Už v sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily pět vesnic v příhraničním regionu. Kyjev podle Reuters tvrdí, že útoky odráží a o kontrolu nad vesnicemi stále bojuje.

„Armádní jednotky svádějí tvrdé obranné bitvy, pokusy ruských útočníků prorazit naše obranné linie byly zastaveny,“ napsal dnes na platformě Telegram Syrskyj. „Situace je obtížná, ale ukrajinská armáda dělá vše pro to, aby udržela obranné linie a pozice a způsobila nepříteli škody,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany dnes také oznámilo, že jeho vojáci za den zničili ukrajinskou stíhačku a čtyři vrtulníky, další zasáhli. Jak uvádí Reuters, Ukrajina je teď v defenzivě a Rusko má výraznou převahu v počtu vojáků i množství munice. Kyjev doufá, že situaci pomohou zlepšit obnovené dodávky ze Spojených států po schválení nového balíku pomoci v americkém Kongresu.

Doporučované