Hlavní obsah

Ukrajinský brouk a američtí hmyzí spojenci nás napadli, soptí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Aedka Studio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle ruského úřadu se na Ukrajině rozšířili brouci, kteří zničili až 80 procent úrody kukuřice. Některá ruská média dokonce mluví o tom, že „ukrajinský kukuřičný brouk“ spolu s dalšími americkými „hmyzími spojenci“ napadl Rusko.

Článek

Ukrajina mlčí o napadení brouky, kteří ve velkém ničí úrodu kukuřice. S odkazem na ruský úřad, který má na starosti boj proti škůdcům rostlin a chorobám u zvířat, o tom informovala ruská média.

Podle ruské Federální služby veterinárního a fytosanitárního dozoru, která je známá pod názvem Rosselchoznadzor, Ukrajina zatajuje informace o škůdcích, kteří zničili až 80 % úrody kukuřice.

„Ukrajina tají, že tam pronikl kukuřičný brouk, který ničí až 80 % kukuřice, to je velmi vážné. Nyní pracujeme s naším institutem na anektovaných územích s pomocí feromonových pastí, abychom zabránili jeho proniknutí,“ oznámil během vystoupení v ruské Státní dumě Sergej Dankvert, šéf Rosselchoznadzoru.

Dodal, že ruské úřady se snaží zabránit pronikání škůdců na nová území. Citovala ho ruská státní agentura TASS.

Ruský deník Moskovskij komsomolec dokonce s odkazem na Dankverta napsal, že „ukrajinský kukuřičný brouk“ spolu s dalšími americkými „hmyzími spojenci“ napadl Rusko.

Podpora války v Rusku zeslábla

Podle výzkumného centra Levada mají vojenské akce na Ukrajině nejvyšší podporu mezi staršími Rusy, obyvateli menších a středních měst a lidmi, kteří sledují televizní zpravodajství.

Dankvert podle něj uvedl, že riziko dovozu rostlin napadených škůdci či zvířat infikovaných chorobami je nyní vysoké, protože v zemích, s nimiž Rusko aktivně obchoduje, je mnoho „karanténních objektů“.

Jako příklad šéf Rosselchoznadzoru zmínil Čínu, Turecko a Írán. Dodal ale, že hlavním zdrojem rostlinných škůdců je podle něj Amerika.

Někteří ruští poslanci na Dankvertova slova reagovali. O slovo se přihlásila místopředsedkyně Státní dumy Irina Jarovaja, která je členkou strany Jednotné Rusko, a uvedla, že „mnoho z biologického vývoje ministerstva obrany USA má dvojí účel, a to i přímo agresivní ve vztahu k jiným zemím“.

Připomněla projekt Pentagonu „Hmyzí spojenci“, který má podle ní za cíl přenášet geneticky modifikované viry a patogeny pomocí hmyzu.

Šéf Federálního veterinárního a fytosanitárního dozoru Dankvert v reakci na poslankyni prohlásil, že se v Rusku dříve vůbec nevyskytoval africký mor prasat a kněžice mramorovaná (druh ploštice, pozn. red.), ale dostaly se tam z Gruzie, která se hlásí ke spolupráci se Západem.

Vyslovil se pro omezení liberálních celních pravidel a snadného dovozu masa a potravinářských výrobků do Ruska.

Rosselchoznadzor už dříve Ukrajinu obvinil z toho, že tají informace o infekčních chorobách zvířat v Chersonské oblasti, připomíná TASS. Mluvil tehdy o výskytu ptačí chřipky v tamní koloniích racků.

Reklama

Doporučované