Hlavní obsah

Ulovení medvědi mohou skončit ve slovenských restauracích, řekl náměstek

Foto: Volodymyr Burdiak, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Po sérii útoků na člověka schválila v dubnu slovenská vláda návrh na odstřel 350 medvědů. Podle náměstka životního prostředí se maso ze zastřelených jedinců může objevit v restauracích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maso z ulovených medvědů na Slovensku neskončí v kafilerii jak dosud, ale bude se dodávat ke konzumaci. Oznámil to náměstek ministra životního prostředí, který přislíbil, že organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí - po splnění všech podmínek - budou nabízet ulovené jedince na prodej.

„Proč? Protože medvědí maso se dá jíst,“ vysvětlil Kuffa z vládní Slovenské národní strany ve videu na facebooku. Upozornil, že každý, kdo by chtěl medvědí maso odprodat dále, si musí požádat o vydání takzvaného certifikátu CITES (úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy), který zaručí, že jedinec byl legálně uloven a zároveň umožní gastronomickým provozům prodávat hotová jídla z toho masa.

Podle oficiálního sčítání žije na Slovensku ve volné přírodě na 1200 medvědů. Normálně se lidí straní, ale mohou člověka napadnout při překvapivém setkání, nebo když samice cítí ohrožení svých mláďat.

Po sérii útoků těchto zvířat na člověka, které skončily zraněním a dokonce i smrtí, slovenská vláda začátkem dubna schválila návrh na odstřel 350 medvědů a vyhlášení mimořádné situace ve většině okresů v zemi. Zatím bylo s podporou armády odstřeleno 23 problémových jedinců, uvedl Kuffa dříve v tomto měsíci.

Stalo se tak v den, kdy v obci Sučany nedaleko Martina na severozápadě Slovenska medvědice v průmyslovém areálu zaútočila na 49letého muže. Ten byl s několika zraněními převezen do martinské nemocnice.

Nápadu s odprodejem masa ulovených medvědů hnědých, chráněných v Evropské unii, si povšimla domácí i zahraniční média včetně britské stanice BBC. „Populistická vláda“ podle BBC oznámila, že maso z utracených medvědů bude prodáno veřejnosti, aby se zabránilo plýtvání. Od příštího týdne mohou organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí nabízet maso k prodeji, pokud budou splněny všechny zákonné a hygienické podmínky.

Medvědi se na Slovensku po rostoucím počtu střetů s lidmi, včetně smrtelných útoků, stali politickým tématem. Slovensko je v počtu útoků na druhém místě v Evropě za Rumunskem, kde podle odhadů žije asi 13 000 medvědů hnědých, připomněla britská stanice a dodala, že 350 medvědů hnědých určených k odstřelu na Slovensku odpovídá celé populaci tohoto druhu ve Španělsku.

Ochránci přírody a kritici vlády však tvrdí, že důraz by měl být kladen na prevenci. Ekolog a europoslanec za opoziční stranu Progresivní Slovensko Michal Wiezik minulý měsíc BBC řekl, že vládní plán je absurdní a že se již nepodařilo omezit počet útoků bezprecedentním vybíjením tohoto chráněného druhu. Argumentoval tím, že tisíce setkání lidí s medvědy ročně se odehrály bez incidentů, a doufal, že Evropská komise zasáhne.

Medvědi hnědí jsou přísně chráněni podle směrnic EU a mohou být zabiti pouze ve výjimečných případech, jako je ohrožení veřejné bezpečnosti, pokud neexistují žádné jiné alternativy. Medvědí maso se v Evropě běžně nejí a za delikatesu je považováno jen v několika málo regionech ve východní Evropě a severských zemí. Přísná pravidla lovu ve většině členských států EU a chráněný status medvědů znamenají, že jejich maso je zřídka dostupné a běžně se nevyskytuje v restauracích nebo obchodech.

Tam, kde se konzumuje medvědí maso, hygienici varují před rizikem výskytu svalovce, což je parazit, který může u lidí způsobit vážná onemocnění. Předpis Evropské unie o bezpečnosti potravin vyžaduje, aby bylo veškeré medvědí maso před prodejem testováno na přítomnost larev svalovce a americké Centrum pro prevenci nemocí požaduje tepelnou úpravu masa, připomněla BBC.

Slovenský deník Pravda na svém webu napsal, že do uzávěrky nedostal od ministerstva životního prostředí odpověď ohledně Kuffova vyjádření o vyřízení potřebného papírování pro prodej medvědího masa. Medvěd hnědý je totiž chráněný a prodej či koupě masa z tohoto savce je zakázaná příslušným nařízením EU, upozornil list. Připomněl, že loni se Slovenská inspekce životního prostředí zabývala případem, kdy v jedné restauraci v obci Tatranská Štrba nabízeli medvědí guláš a pomazánku z medvědích škvarků. Inspekce udělila pokutu uživateli loveckého revíru, který maso prodal, a i restauraci, která ho koupila.

Doporučované