Hlavní obsah

Uniklé záběry ukazují havárii americké stíhačky F-35 v Jihočínském moři

Bez komentáře: Uniklé záběry z nehody v Jihočínském moři.Video: twitter/SGTValadez

 

Reklama

Na konci ledna havarovala v Jihočínském moři supermoderní americká stíhačka F-35 při pokusu o přistání na letadlovou loď Carl Vinson. Na sociální sítích se nyní objevilo video z nehody.

Článek

Na záběrech z přistávací dráhy americké letadlové lodi USS Carl Vinson je vidět náraz letounu, který následně začne hořet a sjede z paluby do moře. Při incidentu se zranilo sedm lidí včetně pilota, který se ze stroje včas katapultoval.

Už několik dní po incidentu z 24. ledna unikla na internet fotografie potápějícího letounu. Pravost fotografie o několik dní později potvrdilo americké námořnictvo, píše sever Business Insider.

Z uniklého videa je patrné, že řídící důstojník upozorňuje pilota, aby přerušil přistání a se strojem znovu vzlétl. Tomu se ale manévr nepovedl a následuje nehoda. Stroj, z něhož odlétávají hořící části směrem k dalším letadlům, přejede přistávací plochu a padá z lodi do moře.

Námořnictvo pravost nového videa zatím nepotvrdilo, píše Business Insider. Je však pravděpodobné, že nyní začne vyšetřování toho, jak se citlivé záběry dostaly na internet.

Americké námořnictvo zároveň řeší mimořádně složitý úkol, jak vytáhnout svou nejmodernější stíhačku za několik milionů dolarů z hlubin Jihočínského moře. Ačkoliv neuvedlo, kde přesně se nehoda stala, obává se, že Peking bude chtít stroj nalézt a prozkoumat.

„Čína se ho pokusí lokalizovat a důkladně prozkoumat pomocí ponorek a jednoho ze svých hlubinných batyskafů,“ uvedl například pro CNN Carl Schuster, bývalý ředitel operací při Zpravodajském centru amerického tichomořského velitelství na Havaji.

Reklama

Doporučované