Hlavní obsah

Univerzita v Oxfordu už nechce ve svém čele žádné politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Univerzita v Oxfordu.

Reklama

Po více než dvaceti letech končí v čele prestižní Oxfordské univerzity lord Patten. Spojené království tak řeší jméno jeho nástupce - spekuluje se o Therese Mayové či Borisi Johnsonovi. Jejich cesta ale nemusí být hladká.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Politici nebudou moci kandidovat na nového rektora Oxfordské univerzity na základě rozhodnutí řídicího orgánu této instituce, které porušuje tři století trvající tradici.

V e-mailu zaslaném oxfordským akademikům, který unikl do deníku The Telegraph, Gillian Aitkenová, tajemnice univerzity, uvedla, že komise složená z donů a administrátorů zabrání „členům zákonodárných sborů nebo těm, kteří působí v politice“, aby se ucházeli o místo lorda Pattena z Barnesu. Ten vede prestižní akademickou instituci od března 2003, ke konci letošního akademického roku však oznámil rezignaci, uvedla v únoru BBC.

Rozhodnutí by se týkalo hlavních jmen, o nichž se v souvislosti s uvolněnou pozicí hovoří, Theresy Mayové a Borise Johnsona. Mayová prohlásila, že po volbách hodlá odstoupit z funkce poslankyně, ale bude pokračovat v kampani za konzervativce. Účast v kampani se očekává i od jejího nástupce v čele země Johnsona. Mohli by tak být považováni, že „působí v politice“.

Kritéria, která byla nastíněna, by v minulosti mohla také vyloučit lorda Pattena, člena Sněmovny lordů a bývalého předsedu Konzervativní strany, spolu s každým z jeho předchůdců od roku 1715. Zejména mezi konzervativci tak zamýšlený krok vyvolal silnou vlnu kritiky.

Když The Telegraph tedy kontaktoval univerzitu, její mluvčí musel ohlasy mírnit. Od e-mailu Aitkenové se distancoval a uvedl, že po odchodu lorda Pattena letos v létě budou jednotlivci vyloučeni pouze v případě, že plánují být „voleným členem zákonodárného sboru během svého funkčního období jako náš příští rektor“.

Damian Green, bývalý faktický místopředseda vlády a přítel premiérky Mayové z dob jejich společného působení na Oxfordské univerzitě, označil kritéria nastíněná Aitkenovou za „chvilkovou a neuváženou změnu, která měla být přinejmenším konzultována“. Následně dodal: „Zdá se, že špičkové univerzity na celém světě jsou odhodlány odcizit se většinovému názoru.“

Reklama

Doporučované