Hlavní obsah

Ruského plukovníka zatkli, když si šel pro pračku jako úplatek

Foto: Profimedia.cz

Pračky se ruští vojáci pokoušeli získat i rabováním na Ukrajině. Ilustrační fotografie.

Reklama

Moskevský posádkový soud poslal plukovníka ruského generálního štábu dohlížejícího na mobilizaci do domácího vězení kvůli obvinění, že přijal úplatek v podobě pračky. Důstojník podle listu Kommersant vinu přiznal.

Článek

Plukovník Ivan Mertviščev měl za úkol zkontrolovat odvody do armády na západě Moskvy. Týden před plánovanou kontrolou zavolal tamnímu vojenskému komisaři a dal mu najevo, že kontrola dozajista dopadne špatně, což postihne komisařovu pověst a kariéru.

Způsob, jakým by se komisař problémům vyhnul, by byl scénář, ve kterém by Mertviščevovi koupil pračku za přinejmenším 70 000 rublů (asi 27 400 Kč). S odvoláním na nejmenovaný zdroj z vyšetřování to napsal ruský list Kommersant.

O vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

Vyšetřování válečných zločinů, kterých se Rusko dopouští na Ukrajině, se zřejmě potáhne roky. Svědectví nasbíraná v České republice ale mohou najít uplatnění třeba i u Mezinárodního tribunálu v Haagu.

Vojenský komisař se tvářil, že souhlasí, plukovníka ale kvůli vydírání udal vojenské kontrarozvědce. Ta pak kontrolovala další průběh jednání ohledně výběru vhodného modelu pračky. Po zakoupení přístroje komisař vyrozuměl plukovníka, že objednávka je připravena k odběru. Při přebírání pračky ale plukovníka zadrželi.

Vzhledem k přiznání lze podle listu očekávat, že plukovník brzy stane před soudem. Kontrarozvědka a vyšetřovatelé se ale ještě chystají prověřit, zda se Mertviščev nedopustil dalších obdobných trestných činů. V nejhorším případě mu hrozí až 12 let za mřížemi.

Reklama

Doporučované