Hlavní obsah

Uprchlí Severokorejci detailně popsali nelidské trýznění v Kimových věznicích

Foto: Shutterstock , Shutterstock.com

Vůdce KLDR Kim Čong-un.

Reklama

Dosud nejdetailnější pohled na život uvnitř utajovaného vězeňského systému v zemi. Tak označuje obsah své nové zprávy organizace Korea Future, která se zaměřuje na otázky lidských práv v KLDR.

Článek

Nově zveřejněná zpráva organizace Korea Future přibližuje nelidské podmínky životů Severokorejců, kteří se dostanou do vězení nebo jiných zadržovacích zařízení, uvádí americká stanice CNN.

Vyšetřovatelé tak zjistili na základě rozhovorů se stovkami přeživších, svědků i pachatelů, kteří z KLDR uprchli. Podobně i díky oficiálním dokumentům, satelitním snímkům, architektonické analýze i digitálnímu modelování vězeňských zařízení. Zmapovat se povedlo 206 detenčních center v každé ze severokorejských provincií.

Korea Future, která se zaměřuje na otázky lidských práv v KLDR, k vydání nových zjištění uvedla, že se jedná o dosud „nejdetailnější pohled na život uvnitř utajovaného vězeňského systému v této zemi“.

Všudypřítomné utrpení

Zážitky z pobytu ve vězení popsali pro CNN například tři nejmenovaní severokorejští občané. Ti se dostali do vězení proto, že se pokusili překročit hranici. Skupina tvrdí, že zadržená žena byla nucena v sedmém nebo osmém měsíci těhotenství k potratu. Další člen popsal, že denně dostával asi 80 gramů kukuřice a jeho váha tak klesla za méně než měsíc z 60 kilogramů na 37. Uchýlil se proto k pojídání švábů a hlodavců. Třetí pak musel vydržet až 17 hodin denně po dobu 30 dnů v napjaté pozici.

Jak se jí podařilo přežít ve vězení, popsala i další Severokorejka, která v něm strávila od roku 2015 něco málo přes rok. Ocitla se v něm, protože si na úřadě stěžovala na ubytovací podmínky.

„Když chováme králíky, chováme je v klecích, dáváme jim jídlo. (Ve vězení) to bylo, jako bychom byli králíci držení v cele a dostávali jídlo zpoza mříží… nezacházeli s námi jako s lidmi, ale jako s nějakým zvířetem,“ uvedla přeživší, jejíž jméno z bezpečnostních důvodů CNN tají.

Mohlo by vás zajímat

Od pátku si Severokorejci budou moci dopis polepit novými známkami. Tentokrát nejen s vůdcem Kim Čong-unem, ale i s jeho dcerou. Experti to považují za další důkaz posilování její pozice.

Popsala dále, že určitý čas pobývala v cele o rozloze dvou čtverečních metrů s dalšími lidmi. „V cele jsme se nesměli hýbat a museli jsme sedět… Protože jsme se nesměli dívat nahoru, dívali jsme se dolů. Nesměli jsme mluvit, takže jediné, co bylo slyšet, byl dech.“

Žena dále uvedla, že k jídlu dostávala kukuřici smíchanou s rýžovými otrubami, což se běžně používá jako krmivo pro zvířata, uvádí dále CNN. „Veškerá výživa v těle je pryč, takže nakonec vypadáte jako kostra, když odcházíte, těsně před smrtí… Nepřipadala jsem si jako člověk. Říkala jsem si, že by bylo lepší, abych umřela, než žít takhle,“ dodává.

Několikrát vězněný muž (2000, 2017) kvůli tomu, že překročil hranici do Číny, aby si našel práci, popisuje další kruté praktiky ve vězení. Vězni čelili bití, museli chodit v předklonu a ženy byly znásilňované.

Přesto uvedl, že se podle něj podmínky ve věznicích zlepšily.„Dříve jsme se museli při přesunech plazit po kolenou a rukou, ale v roce 2017 jsme se mohli postavit a chodit. Stačilo při pohybu ohnout záda o 90 stupňů dopředu,“ vysvětlil.

Zatímco v roce 2000 musel v cele o šesti čtverečních metrech, kde jich žilo až pět, pobývat bez deky, v roce 2017 ji v zimních měsících, kdy v KLDR klesá teplota až k minus 10 stupňů, dostal.

Trest pro všechny

Podle vyšetřovatelů z Korea Future tyto hrůzné podmínky panují v běžných věznicích „kyohwaso“. Dříve nicméně mezinárodní pozorovatelé uváděli, že k nim dochází jen v detenčních zařízeních pro politické vězně „kwalliso“.

Vyšetřovatel Kim Jiwon pro CNN vysvětlil, že zpovídaní Severokorejci často „nechápali koncept mučení“ a neuvědomovali si, že mu čelí. „V nápravném zařízení jim vždycky řekli, že udělali něco špatného. Takže si prostě mysleli, že jsou špatní lidé, a proto byli potrestáni. To bylo v jejich myšlení velmi zakořeněné,“ řekl.

Stejnou skutečnost popisuje i James Heenan, zástupce Úřadu OSN pro lidská práva v Soulu. „Obecně nám (uprchlíci) říkají syrovou, nezkreslenou verzi toho, co se jim stalo, a někdy to vidí jako špatnou věc. Někdy si myslí, že takhle prostě systém funguje. Myslí si: Byl jsem zbit, protože jsem si to zasloužil.“

Nová zbraň KLDR

Nová severokorejská zbraň má umět přiblížit se k nepřátelské flotile nebo přístavu a vyvolat podvodní explozi, která vytvoří radioaktivní vlnu. Experti jsou k tvrzením režimu Kim Čong-una skeptičtí.

„Účelem (severokorejského) trestního systému, který je srovnatelný se sovětským gulagem, není zadržovat a napravovat osoby odsouzené soudem v bezpečných a humánních zařízeních. Jeho účelem není ani snižování recidivy a zvyšování veřejné bezpečnosti… Jeho cílem je izolovat od společnosti osoby, jejichž chování je v rozporu s prosazováním jediné autority nejvyššího vůdce Kim Čong-una,“ píše se například ve zveřejněné zprávě vyšetřovatelů z Korea Future.

KLDR se tvrzením brání

Podmínky uvedené ve zprávě jsou v souladu se zjištěním nedávného vyšetřování OSN, včetně zprávy, kterou tento týden Radě OSN pro lidská práva předložila zvláštní zpravodajka Elizabeth Salmónová. Podle ní jsou například ženy zadržované v politických vězeňských táborech „vystaveny mučení a špatnému zacházení, nucené práci a násilí na základě pohlaví, včetně toho sexuálního ze strany státních úředníků“.

KLDR se nicméně dlouhodobě proti těmto nařčením vymezuje s tím, že se jedná o kampaně vedené ze strany USA.

CNN dodává, že vzhledem k izolaci, kterou si KLDR sama nařídila a ještě zpřísnila poté, co země v roce 2020 v reakci na covid-19 uzavřela své hranice, nemůže výpovědi nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované