Hlavní obsah

Uprostřed New Yorku se objevila Putinova socha. Nelíbila by se mu

Foto: Shutterstock.com/T photography

Central Park je jedním z nejznámějších míst New Yorku.

Reklama

Na dětském hřišti v Central Parku se objevila červená socha ruského prezidenta Vladimira Putina sedícího na malém tanku.

Článek

Děti na pískovišti v Central Parku házejí písek a střílí vodními pistolemi na sochu ruského prezidenta Vladimira Putina. Na jednom z nejznámějších míst v New Yorku instaloval podle agentury Reuters francouzský umělec James Colomina jasně červenou podobiznu šéfa Kremlu jedoucího na malém tanku.

„Tato socha má za cíl odsoudit absurditu války a zdůraznit odvahu dětí, když čelí násilným a katastrofickým situacím vyvolaným jinými,“ napsal na svůj instagram Colomina.

Colomina na instagramu zveřejnil také snímky stejných soch, které umístil v dětských parcích v Barceloně a Paříži.

Umělec proslul svými jasně červenými sochami, které instaluje na netradiční veřejná místa bez předchozího ohlášení. „Místa, kde jsou instalovány moje sochy, působí jako zesilovač. Zvyšuje to rezonanci díla. Mám rád volná a spíše nepřístupná místa,“ řekl pro televizi Euronews.

Uměním se snaží vyjadřovat i politicky, hlavními tématy jeho instalací je mír a sociální problémy. „Snažím se hájit věci, jak nejlépe dovedu, prostřednictvím svého umění. Abych upozornil na sociální problémy, reaguji na nespravedlnost, netoleranci a konzumismus,“ vysvětluje.

Colomina již na jaře postavil ve Francii sochu dětského vojáka s puškou, která se měnila v růži. Měla symbolizovat nevinnost dětí, kterých se válka na Ukrajině dotýká.

Reklama

Doporučované