Hlavní obsah

Úředník v Indii nařídil kvůli utopenému mobilu vypustit obrovskou přehradu

Bez komentáře: Indický úředník si dělal selfie a utopil mobil. Nechal z nádrže odčerpat více než dva miliony litrů vody.Video: AP

 

Reklama

Úředník Rajesh Vishwas tvrdil, že telefon obsahoval důvěrné vládní informace, a proto bylo nezbytné získat jej zpět. Když se po odčerpání dvou milionů litrů vody telefon našel, už nefungoval. Vishwase úřady dočasně zbavily funkce.

Článek

Indický vládní úředník Rajesh Vishwas si fotil selfie a při tom upustil svůj telefon do přehrady. Příběh, který by obvykle skončil mrzením. Jenže Vishwas měl jistou moc, a tak si objednal potápěče, aby zařízení našli. Nepovedlo se. A tak přistoupil k radikálnějšímu kroku – nařídil přehradu vypustit.

Následující tři dny odváděla čerpadla vodu do blízkých vodních kanálů. Proces odčerpání až dvou milionů litrů vody z přehrady Kherkatta ve středním indickém státě Čhattísgarh přinesl ovoce: mobil se našel. Jenže v té chvíli už byl vodou zcela poničen a nefunkční, informovala Al-Džazíra.

Vishwas, který pracuje jako potravinářský inspektor, měl dle vlastních slov k vypuštění „malého množství vody do nedalekého kanálu“ získat ústní povolení od místního úředníka. Úředník mu měl dokonce říct, že to „ve skutečnosti pomůže zemědělcům, kteří budou mít více vody“.

Úřady nicméně událost vyhodnotily jinak a Vishwase obvinily ze zneužití pravomoci. Poté, co byl hojně kritizován za plýtvání vodními zdroji, jej do doby, než vyšetřování skončí, suspendovaly. „Voda je základním zdrojem a nelze s ní takto plýtvat,“ uvedla pro deník The National Prijanka Šuklaová z Úřadu pro vodní zdroje. Instituce rovněž zahájila vyšetřování úředníků, kteří vypuštění vody z přehrady povolili.

Na videích, která se rozšířila na sociálních sítích, je vidět, jak Vishwas sedí pod červeným deštníkem a sleduje, jak dieselová čerpadla odčerpávají vodu z nádrže.

Vishwas fakt, že by zneužil svého postavení, popírá a tvrdí, že voda, kterou vypustil, pocházela z přepadové části přehrady, a nešlo tedy o tak zásadní problém.

„Úředníci z oddělení zavlažování mi řekli, že to vlastně prospěje zemědělcům, kteří budou mít více vody, a že mohu (přehradu) vypustit tak, aby se hladina snížila o jeden metr. Tak jsem nechal vodu vypustit do kanálu a zužitkovat ji,“ citoval list The Times of India z jednoho z videí, na nichž Vishwas vypouštění komentoval.

Jeho jednání také ostře kritizovali místní politici. „V době, kdy jsou lidé v parném létě závislí na zásobování vodou z cisteren, úředník vypustil 4,1 milionu litrů, které mohly být použity k zavlažování 1500 akrů půdy,“ napsal na twitteru podle BBC místopředseda lokální buňky vládní strany BJP, která je ale ve státě Čhattísgarh v opozici.

Přehrada Kherkatta vznikla v naději, že místním obyvatelům přinese lepší zavlažovací a kultivační systémy. Přehrada také chrání před povodněmi tím, že reguluje průtok vody v řece Kotri.

Indie je jednou ze zemí, kde mají s nedostatkem vody obrovský problém. K vážným problémům se suchem vedou v posledních letech zejména extrémní teploty, které způsobují ztráty na úrodě, lesní požáry a výpadky v dodávkách elektřiny. Seznam Zprávy o těchto problémech informovaly například zde.

Extrémní teploty v Senegalu

Region Matam na severovýchodě Senegalu je od dubna pravidelně označován jako jedno z nejteplejších míst na zemi. Úmorné vedro způsobuje zdravotní problémy lidem, trpí zvířata a vodní zdroje vysychají.

K nedostatku vodních zdrojů v Indii přispívá několik faktorů. V první řadě je to počet obyvatel. Indie je s více než 1,3 miliardy obyvatel druhou nejlidnatější zemí světa, již brzy má překonat i Čínu. Poptávka po vodě je obrovská, rychlý růst populace vodní zdroje značně zatěžuje.

Navíc k problému značně přispívá fakt, že místní vlády často volí v rámci hospodaření s vodou neefektivní postupy, země nedisponuje dostatečnou infrastrukturou pro její skladování a distribuci. Problém zhoršují stárnoucí a nevhodné zavlažovací systémy a neefektivní zemědělské postupy, jak uvedla americká nezisková organizace Národní úřad pro asijský výzkum (NBR).

„Svou roli při prohlubování nedostatku vody v Indii hraje také změna klimatu. Měnící se charakter počasí, častější výskyt extrémních povětrnostních jevů a zvyšující se teploty ovlivňují průběh srážek a vedou k nevídaným jevům, co se dostupnosti vody týče,“ napsala ve studii vědecká pracovnice z Indického technologického institutu v Bombaji Sahana Venkataswamyová.

Reklama

Doporučované