Hlavní obsah

USA mají informace o snaze Ruska vyvinout zbraň proti družicím, uvedl Bílý dům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Americká vláda zdůrazňuje, že zjištění tajných služeb nesvědčí o bezprostředním ohrožení. Prezident Joe Biden podle Bílého domu chce o věci jednat s Moskvou.

Článek

Rusko pracuje na vývoji zbraně proti satelitům, uvedl ve čtvrtek mluvčí Bílého domu poté, co ve středu vyvolala ve Washingtonu rozruch zpráva o neznámé nové hrozbě pro americkou národní bezpečnost.

„Mohu potvrdit, že se to týká protisatelitní schopnosti, kterou Rusko vyvíjí,“ řekl Bidenův mluvčí John Kirby. „Je to stále schopnost, na níž pracují. Stále analyzujeme informace, které jsou k dispozici,“ citovala jej agentura Reuters.

Bidenova vláda byla donucena o věci veřejně promluvit poté, co předseda zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů Mike Turner ve středu vydal neobvyklé prohlášení, v němž bez podrobností uvedl, že Kongres dostal hlášení o „vážné hrozbě pro národní bezpečnost“ USA. Média následně odhalila, že varování se týkalo nových ruských jaderných schopností spojených s operacemi ve vesmíru.

Kirby dnes zjištění označil za znepokojivé, dodal však, že zbraň, na níž Rusové podle USA pracují, by nemohla být použita k „útoku na lidské bytosti“. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zase uvedl, že nejde o „aktivní schopnost“ Ruska.

Podle deníku The New York Times už Američané o věci informovali evropské spojence. Bílý dům dodal, že Washington se snaží o věci jednat také s Moskvou.

Ruská vláda zprávy z USA nepotvrdila ani nevyvrátila. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov například hovořil o „lsti“ Bílého domu a kauzu spojoval s jednáními v Kongresu o další pomoci Ukrajině.

Reklama

Doporučované