Hlavní obsah

Dveře do NATO zůstanou otevřené, vzkazují USA Rusku

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí USA Antony Blinken.

Reklama

Dveře Severoatlantické aliance zůstávají i přes ruské výhrady otevřené a nic se na tom nezmění. Prohlásil to dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Článek

Ministr zahraničí USA Blinken stanovisko oznámil poté, co Spojené státy doručily Moskvě písemnou odpověď na její bezpečnostní požadavky týkající se mimo jiné rozšiřování NATO. USA jsou podle něj připravené na jakoukoli reakci Ruska.

Blinken na tiskové konferenci nechtěl podrobněji mluvit o oficiální americké odpovědi, nicméně uvedl, že opakuje dřívější postoje formulované veřejně. Očekává v následujících dnech další jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, až se Rusové seznámí s obsahem předaného dokumentu. USA jsou podle šéfa americké diplomacie připraveny na dialog a je na Rusku, jakou zvolí cestu.

Ruský ministr zahraničí Lavrov dnes při vystoupení v ruském parlamentu prohlásil, že Rusko přijme odvetná opatření, pokud nedostane na své požadavky předložené na konci loňského roku „konstruktivní odpověď“. Moskva mimo jiné žádá záruky, že nedojde k dalšímu rozšiřování NATO a že členem Aliance se nikdy nestane Ukrajina. Západ takový postup od počátku odmítá.

„Nic se nemění, nic se nezmění… Dveře NATO zůstávají otevřené,“ řekl dnes v této souvislosti Blinken. Uvedl, že dokument doručený ruské vládě je „pragmatický“ a obsahuje i řadu amerických návrhů. Odpověď na ruské požadavky prý byla sestavována ve spolupráci se spojenci USA. Ti podle Blinkena vidí dané otázky stejně jako Washington.

USA jsou připraveny „posunout se dál“, Rusko ale musí „deeskalovat“ a upustit od agresivní rétoriky, řekl americký ministr zahraničí. Také se vyjádřil ke stahování amerických diplomatů z Ukrajiny a ujistil, že velvyslanectví USA v Kyjevě zůstává otevřené.

Reklama

Doporučované