Hlavní obsah

USA potopily lodě jemenských povstalců kvůli střelbě na americké vrtulníky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jemenští povstalci stříleli na americké vrtulníky, letouny pak lodě potopily. Stalo se to kvůli útoku na dánskou loď Maersk. Povstalci, stojící na straně Hamásu, akce zdůvodňují údajnou podporou západních zemí izraelské vládě.

Článek

Americké regionální velitelství CENTCOM uvedlo, že v Rudém moři americké síly potopily tři malé lodě jemenských povstalců, kteří stříleli i na jejich vrtulníky. Čtvrté lodi se podařilo uprchnout. Posádky třech lodí podle armády nepřežily, počet mrtvých CENTCOM neuvedlo.

Americká armáda vyslala vrtulníky po nouzovém volání z dánské lodi Maersk, k níž se povstalci dostali asi na 20 metrů a stříleli na ni. Loď již včera večer zasáhla raketa vypálená jemenskými povstalci.

Firma Maersk dnes podle agentury Reuters útok na své plavidlo plující pod singapurskou vlajkou v Rudém moři potvrdila a uvedla, že posádka je v pořádku a loď pokračuje na sever. Oznámila ale také, že na 48 hodin pozastaví plavby všech svých lodí přes Rudé moře.

Jemenští povstalci tvrdí, že na lodě plující Rudým mořem útočí kvůli válce Izraele v Pásmu Gazy, kde podporují palestinské hnutí Hamás. Akce v moři zdůvodňují údajnou podporou západních zemí izraelské vládě.

Reklama

Doporučované