Hlavní obsah

USA schválily plán úderů na íránské cíle v Sýrii a Iráku, tvrdí BBC

Foto: Shutterstock.com

Írán popírá, že by se na útocích na americké vojáky jakkoliv podílel. Ilustrační fotografie.

Reklama

Útoky na íránské cíle v Sýrii a Iráku by měly být odpovědí Spojených států na nedělní incident v Jordánsku, během kterého zemřeli tři američtí vojáci. USA z útoku viní Íránem podporovanou skupinu milicí.

Článek

Spojené státy schválily plány na sérii úderů na íránské cíle v Sýrii a Iráku, informuje BBC s odkazem na americké představitele. K útokům by mělo dojít v průběhu několika dní, tvrdí úředníci. O jejich zahájení budou pravděpodobně rozhodovat povětrnostní podmínky.

Jde zřejmě o reakci na nedělní útok bezpilotního letounu na základnu Tower 22 v Jordánsku poblíž hranic se Sýrií, během kterého zahynuli tři američtí vojáci. USA z útoku obvinily Íránem podporovanou skupinu milicí.

Skupina Islámský odpor v Iráku – o které se předpokládá, že zahrnuje několik milicí, které byly vyzbrojeny, financovány a vycvičeny Íránskými revolučními gardami – se k útoku přihlásila. Írán popřel, že by se na incidentu, při němž bylo na základně zraněno i dalších 41 amerických vojáků, jakkoli podílel.

Představitelé USA se po nedělním útoku zavázali, že na něj zareagují. Prezident Joe Biden a další politici nicméně uvedli, že cílem není rozpoutat širší válku s Íránem. Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem 7. října několik skupin podporovaných Íránem vystupňovalo útoky na subjekty napojené na USA a Izrael.

Očekává se, že těla tří amerických vojáků, kteří zahynuli v neděli, budou v pátek repatriována na leteckou základnu v Delaware. Bílý dům oznámil, že se akce zúčastní prezident Biden.

Aktualizace: Doplněny informace od 4. odstavce.

Reklama

Související témata:

Doporučované