Hlavní obsah

USA stáhnou vojáky z Nigeru, bojovali tam proti radikálním islamistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce lidí demonstrovaly minulý týden v Niamey, hlavním městě Nigeru, proti přítomnosti amerických vojáků v zemi.

Reklama

Nová vláda Nigeru odvolala dohodu o přítomnosti amerických vojáků v zemi a označila ji za nelegální a protiústavní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy stáhnou své vojáky z Nigeru. S odvoláním na své zdroje o tom v sobotu informovaly agentura Reuters a AFP. Na konci minulého roku bylo v Nigeru na dvou základnách více než tisíc amerických vojáků, kteří se podíleli na boji proti radikálním islamistům.

Vojenská vláda Nigeru, která se loni k moci dostala pučem, v polovině března s okamžitou platností zrušila dohodu, jež umožňovala pobyt amerických vojáků na území této africké země. Junta uvedla, že přítomnost amerických vojáků v zemi je nelegální a v rozporu s ústavními a demokratickými pravidly, protože byla Nigeru jednostranně vnucena v roce 2012.

Afrika není jasně vymezená vůči konfliktu na Ukrajině

Afrika si v aktuálně probíhající válce na Ukrajině hledá svou pozici. Přestože afričtí lídři volají po míru, jejich vyjádření jsou spíše rezervovaná. V kontextu dění posledních let na kontinentu se není čemu divit.

Američtí vojáci se podíleli v Nigeru na boji s příslušníky teroristické organizace Islámský stát (IS) a dalších radikálních islamistických skupin, které se hlásí k teroristické síti al-Káida. Podrobnosti k harmonogramu stahování amerických jednotek ze země zatím nejsou známy.

Do loňského puče byl Niger, který býval francouzskou kolonií, klíčovým spojencem Spojených států a Francie v oblasti Sahelu. Vojenští vládci se ale připojili k juntám v Mali a Burkina Fasu a vazby se Západem zpřetrhali. Už dříve zemi opustili francouzští vojáci, kterých bylo zhruba 1500. Niger začal v posledním roce prohlubovat vazby s Ruskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované