Hlavní obsah

USA uvalí sankce na izraelský prapor. Zaměřily se na něj kvůli smrti Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lior Mizrahi, Getty Images

Členové izraelského praporu Necah Jehuda.

Reklama

Prapor izraelské armády Necah Jehuda tvoří převážně ultraortodoxní Židé. Izraelští investigativci dlouhodobě upozorňují na to, že jeho členové porušují lidská práva Palestinců.

Článek

Americký ministr zahraničí Antony Blinken údajně během následujících dní oznámí sankce vůči praporu Necah Jehuda, který je součástí izraelské armády (IDF). Důvodem jsou aktivity jednotky na palestinském Západním břehu Jordánu. Napsal o tom americký server Axios s odkazem na tři nejmenované zdroje z americké administrativy.

Pokud se to potvrdí, bude to vůbec poprvé, kdy Spojené státy uvalí sankce na izraelskou vojenskou jednotku. Prapor by tak neměl přístup k americké vojenské pomoci a jeho členové by se nesměli účastnit výcvikových misí vedených USA a všech dalších operací financovaných z amerických zdrojů, upřesňuje deník The Jerusalem Post.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu plánované zavedení sankcí důrazně odsoudil. „Vždy budu hájit IDF, naši armádu a naše bojovníky. Pokud si někdo myslí, že může na naši jednotku uvalit sankce, budu proti tomu bojovat všemi svými silami,“ napsal na sociální síti X.

Blinken dlouho otálel

Šéf americké diplomacie Antony Blinken podle informací investigativního portálu Pro Publica měsíce upozaďoval návrhy svých expertů, kteří mu doporučili zablokovat americkou pomoc vybraným izraelským uskupením.

Panel odborníků se zabýval sérií podezření vůči některým izraelským jednotkám z doby před 7. říjnem 2023, kdy teroristé z palestinské organizace Hamás zaútočili na Izrael.

Zjištění panelu podle serveru poukazuje na hrubé porušování lidských práv ze strany některých izraelských jednotek, a to včetně opakovaných případů znásilnění a mimosoudních vražd. Izrael na žádost investigativců o komentář nereagoval. Obecně ale tvrdí, že veškerá podezření vyšetřuje a případné viníky trestá.

Necah Jehuda je nakonec jediná jednotka, kterou mají USA potrestat.

„V době, kdy naši vojáci bojují proti teroristům z Hamásu, jsou jakékoliv sankce důkazem absurdity a morální degradace,“ dodal Netanjahu s odkazem na pokračující boje izraelské armády v Pásmu Gazy proti teroristické organizaci, která loni v říjnu zaútočila na izraelské civilisty.

Smrt Omara Asada

Pozornost amerických vyšetřovacích složek k praporu Necah Jehuda přilákala smrt americko-palestinského občana Omara Asada v lednu 2022.

Příslušníci jednotky Asada zastavili u jednoho z kontrolních bodů, když byl na cestě domů na Západním břehu Jordánu. Chtěli ho podrobit osobní prohlídce, ale Asad to odmítl. Vojáci mu nasadili pouta a se zacpanou pusou ho nechali ležet na zemi poblíž rozestavěné budovy, pravděpodobně několik hodin. Právě tam byl Asad později nalezen mrtvý, jako příčinu úmrtí lékaři určili stresem vyvolané srdeční selhání.

Izraelské vyšetřovací složky čelily intenzivnímu tlaku ze strany USA, aby incident prošetřily co nejdříve. Po uzavření vyšetřování IDF incident označila za „morální selhání a kritickou chybu v úsudku, důsledkem čehož byla vážně narušena hodnota lidské důstojnosti“.

Velitel jednotky Necah Jehuda dostal kázeňský postih a velitelé vojáků zodpovědných za smrt Asada byli propuštěni, píše The Jerusalem Post. Trestní stíhání vůči zodpovědným vojákům ale bylo uzavřeno bez vznesení obvinění.

Izraelská armáda po skandálu oznámila dočasný přesun praporu do oblasti Golanských výšin, což je Izraelem okupované území, které podle mezinárodního práva spadá pod Sýrii. Vojsko tvrdilo, že důvodem nejsou kontroverze spojené s praporem. „Rozhodnutí bylo učiněno kvůli snahám diverzifikovat jejich operační nasazení v několika oblastech, a aby získali více zkušeností,“ uvedly IDF.

Na Západní břeh se prapor měl vrátit na konci roku 2023, ale po vypuknutí války s teroristy v Pásmu Gazy ho armáda přesunula na bojiště. Nutno zdůraznit, že izraelské jednotky rotují pravidelně, ale prapor Necah Jehuda byl na Západním břehu bez přestávky od roku 2000.

Kdo jsou Necah Jehuda?

Prapor Necah Jehuda vznikl v roce 1999, aby v izraelské armádě mohli sloužit i ultra-ortodoxní vojáci, pro které jinak platí výjimka pro vojenskou službu. Všichni členové jsou muži. Vzniku předcházelo 18 měsíců dlouhé vyjednávání, na začátku měla jednotka pouze 30 členů, v současnosti je jich přes tisíc.

Motto praporu zní: „A tvůj (vojenský) tábor by měl být posvátný,“ což dokládá, jak důležité je pro členy dodržování náboženských tradic.

Prapor dodržuje zvláštní pravidla, která berou ohled na židovskou víru v souladu s Halachou, což je souhrn židovského náboženského práva. Dostávají čas na pravidelné modlitby a studování náboženských textů. V praporu se také dodržuje segregace pohlaví. Z žen mohou základnu navštívit pouze manželky vojáků, aby se předešlo jakémukoliv nevyžádanému kontaktu mezi muži a ženami.

Omezování dodávek zboží do Gazy

Izraelský úřad, který kontroluje převoz humanitární pomoci do Pásma Gazy, dlouhodobě čelí kritice, že na hraničním přechodu Rafáh často nenechává projet základní předměty, které mohou pomoct zvrátit tamní humanitární krizi.

Prapor působil na Západním břehu Jordánu několik let. Původně začal operovat v Jordánském údolí, později působil i v okolí palestinských měst Dženín, Túlkarim a Ramalláh. Podezření z násilností vůči Palestincům provází prakticky celou jeho historii, jak upozornil například izraelský časopis +972.

Postupem času se prapor Necah Jehuda stal kromě ultraortodoxních Židů i destinací pro mladé sympatizanty radikální pravice. Jedná se o extremisty z řad židovských osadníků, hlásící se k hnutí Mladí z vrcholů kopců, které nepřijali v žádném jiném vojenském uskupení. Hnutí propaguje další rozšiřování nelegálních židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Reklama

Doporučované