Hlavní obsah

Vadí i datle a croissanty. Izraelský seznam nevhodného zboží pro Gazu roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Izraelský úřad, který kontroluje převoz humanitární pomoci do Pásma Gazy, dlouhodobě čelí kritice, že na hraničním přechodu Rafáh často nenechává projet základní předměty, které mohou pomoct zvrátit tamní humanitární krizi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Pásma Gazy v pátek poprvé od začátku války vjela humanitární pomoc přes hraniční přechod Erez na severu oblasti. Izrael jeho otevření přislíbil minulý týden po rostoucím tlaku mezinárodního společenství kvůli humanitární krizi v regionu. Zároveň se zavázal navýšit dodávky pro víc než dva miliony gazánských Palestinců.

Už v pondělí se tak přes přechod Rafáh na hranici s Egyptem dostalo do válečné oblasti 419 naložených kamionů, v úterý 468 - dosud největší množství - jak uvedly izraelské úřady.

Podle údajů Červeného kříže a OSN byl ale počet vozů s humanitární pomocí nižší. OSN navíc podle agentury Reuters uvedla, že mnoho kamionů bylo kvůli izraelským kontrolním pravidlům naplněno jen z poloviny.

Izraelský úřad pro vládní aktivity na územích (COGAT), pod který kontrola konvojů spadá, navíc dlouhodobě čelí kritice, že některé základní složky humanitární pomoci vrací zpět i přes varování, že regionu hrozí hladomor.

Jídlo i zdravotnické předměty

Upozornili na to například novináři amerického deníku The Washington Post (WP). Na seznamu desítek druhů zboží, které kontroloři minimálně jednou nepustili přes hranici, jsou podle nich především zdravotnické předměty, včetně anestetik, nůžek a skalpelů v porodnických soupravách nebo přístrojů na měření glukózy.

Zboží „dvojího použití“

  • Izrael dlouhodobě provádí kontroly zboží směřujícího do Pásma Gazy a požaduje speciální povolení pro předměty „dvojího použití”, píše agentura Reuters. To znamená věcí, které mohou použít civilisti, ale zároveň by mohly pomoct teroristům z hnutí Hamás, které se židovský stát snaží zlikvidovat v odvetě za útok z loňského 7. října na Izrael.
  • Mezi tyto předměty se řadí stavební materiály, chemikálie nebo vybavení pro komunikaci, uvádí americký deník The Washington Post. Izrael tvrdí, že restrikce jsou nutné k omezení vojenského aparátu Hamásu.
  • Pracovníci z místa nicméně pro deník i americkou stanici CNN uvedli, že mezinárodně uznávaná pravidla pro zboží dvojího užití Izrael po 7. říjnu 2023 nedodržuje a uplatňuje vlastní.

Podle zjištění WP na základě komunikace s 25 humanitárními organizacemi, agenturami OSN a dárcovskými zeměmi jsou navíc proces schvalování před odesláním i hraniční kontroly nekonzistentní. Zatímco někdy došlo ke schválení průjezdu určitých předmětů, jindy došlo k jejich zamítnutí. V určitých případech se organizacím podařilo rozhodnutí izraelských úřadů zvrátit, jiné stížnosti jsou zatím bez odezvy v procesu.

WP například dále přibližuje výpověď nejmenovaného amerického úředníka, který se při návštěvě hraničního přechodu Rafáh setkal se skupinou rozladěných humanitárních pracovníků. Ti mu vyprávěli, jak mezi zbožím, které nedostalo povolení k převozu, byly mimo jiné i čokoládové croissanty. Přes hranici se nedostaly zřejmě proto, že je Izraelci považovali za luxusní potraviny nevhodné pro válečnou zónu, řekl úředník.

Rozhořčení kvůli blokování potřebné humanitární pomoci vyjádřil při návštěvě Rafáhu letos v lednu také americký demokratický senátor Chris Van Hollen. Ten označil důvody pro neschválení převozu často za „velmi vágní“.

Popsal, že se během procesu kontroly náklad několikrát vyloží a znovu naloží. Pokud inspektoři odmítnou jednu položku v kamionu, musí se vrátit s celým nákladem, aby byl znovu zabalen, a celý několikatýdenní proces začíná znovu, cituje jeho vyjádření agentura AP.

Podobnou zkušenost popisuje pro Seznam Zprávy i český humanitární pracovník Stanislav Havlíček, který se nedávno vrátil z měsíční mise v Pásmu Gazy. „Přesně tak se to děje. Zboží se kontroluje na přejezdu Kerem Šalom a dál pokračuje kamion na přejezd Rafáh, nebo se celý vrátí. Nic se tam nevykládá. Kamiony navíc nejsou úplně plné, pro usnadnění kontroly jsou mezi nákladem ‚uličky‘,“ popsal.

Zatímco dovoz „léků nebo poživatelných produktů“ nebyl podle jeho zkušeností problém, jinak to bylo u logistického materiálu. „Především třeba velkých generátorů, které jsou pro provoz jakékoliv nemocnice nebo kliniky klíčové. Narazili jsme také na další komplikace s drobnými chirurgickými nástroji,“ říká dále.

Výhodný byznys

Před válkou platili obyvatelé Gazy převaděčům přes hranici do Egypta obvykle 250 až 600 amerických dolarů. Během izraelské ofenzivy šly ceny za „koordinaci“ strmě nahoru. Vydělává cestovka s vazbami na egyptského prezidenta.

Analýzu předmětů, které byly z hranic nejčastěji vraceny zpět, připravili také novináři americké stanice CNN na základě rozhovorů s více než dvěma desítkami zástupců z humanitárního sektoru a vládních úředníků. Podle jejich zjištění se mezi předměty, které nejčastěji nedostaly povolení, řadila anestetika, anesteziologické přístroje, kyslíkové lahve, ventilátory nebo systémy pro filtraci vody.

Novináři přiblížili také výpověď výkonné ředitelky organizace Save the Children USA Janti Soeriptové. I ona navštívila letos v lednu hraniční přechod Rafáh a měla možnost vidět předměty, kteří izraelští inspektoři vrátili zpět. Uvedla, že mezi nimi byly například hračky, prý vadilo, že byly v dřevěné krabici a ne v kartonu. Spacáky představovaly problém kvůli zipům a hygienické vložky proto, že součástí hygienické soupravy byly nůžky na nehty.

Čtyři další zdroje novinářům ze CNN popsaly incident, kdy Izraelci zamezili, aby prošla dodávka datlí. Podle dvou z těchto zdrojů bylo důvodem, že rentgenová kontrola považovala pecky za podezřelý předmět.

Podle humanitárního pracovníka Havlíčka převoz některých věcí sice není zakázaný, ale schvalovací proces je „nevyzpytatelně dlouhý“. „Povolili nám dovézt ledničky a mrazák na uchovávání vakcín, ale byly problémy se schválením speciální lednice na solární pohon…totéž platí o generátorech,“ dodává.

Problém je jinde

COGAT dlouhodobě obvinění z blokování humanitární pomoci odmítá, píše dále WP. Například v reakci na video generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, kde jsou vidět kilometry stojících kamionů na hraničním přechodu Rafáh, izraelský úřad uvedl, že OSN „musí rozšířit logistiku a přestat obviňovat Izrael ze svých vlastních selhání“.

Podle izraelského úřadu se do Pásma Gazy od 7. října do uplynulé středy dostalo 22 105 dodávek. Průměrně tedy 118 denně. Asi pětina toho, co se na území dostalo před válkou.

Reklama

Doporučované