Hlavní obsah

„Ušili to na mě. Chci zemřít,“ řekla Ruska obviněná z atentátu na blogera

Foto: Profimedia.cz

„Je mi šíleně líto, co se stalo,“ řekla Darja Trepová.

Reklama

„Proč jsem prostě věřila, že v balíčku… není nic nebezpečného?“ uvedla v rozhovoru žena obviněná z atentátu na ruského blogera. Pro ruské médium uvedla, že její účast na bombovém útoku nebyla dobrovolná.

Článek

Žena obviněná z atentátu na prominentního ruského vojenského blogera tvrdí, že všeho „šíleně lituje“. Darja Trepová, která je už měsíc v moskevské vazbě, je obviněna ze spolupráce s ukrajinskými speciálními službami na bombovém útoku v petrohradské kavárně. Jeho cílem byl Maxim Fomin, který psal populární proválečný blog pod jménem Vladlen Tatarskij. Ten na místě zemřel, píše Reuters.

Šestadvacetiletá Trepová petrohradskému internetovému zpravodajskému kanálu Rotonda řekla, že se do atentátu nezapojila z vlastní vůle. Tvrdí, že „to na ni ušili“.

„Ze všeho nejvíc chci zemřít,“ řekla. „V hlavě si ty události přehrávám pořád dokola … Proč jsem prostě věřila, že v balíčku, který jsem měla doručit, není nic nebezpečného?“

Trepová na setkání „vlasteneckého večera“ debatního klubu Generation Z předala Fominovi krabici, ve které byla zabalená jeho soška. Bloger si dárek postavil vedle sebe na stůl a ještě poznamenal, že soška ho zobrazuje štíhlejšího, než opravdu je. O pár chvil později soška explodovala, blogera zabila a zranila další lidi.

„Nejnesnesitelnější je, že mýma rukama zabili člověka a zmrzačili desítky lidí. Vždy jsem byla proti násilí,“ zaznělo v rozhovoru. Přestože Trepová tvrdí, že zabít Fomina alias Tatarského nebylo jejím cílem a o plánu nic nevěděla, neuvedla, kdo ji požádal, aby předala bustu blogerovi.

„Je mi šíleně líto, co se stalo,“ řekla Trepová. „Modlím se za zdraví obětí a pokusím se zorganizovat sbírku na pomoc obětem tragédie, aby se zotavily.“

Trepová, která se nyní nachází ve věznici Lefortovo často využívané pro osoby podezřelé ze špionáže a dalších těžkých zločinů, uvedla, že ji vyšetřovatelé navštívili třikrát nebo čtyřikrát, ale zatím jí nebylo umožněno setkat se s právníkem.

Reklama

Doporučované