Hlavní obsah

Útočník v Paříži zranil tři lidi. Podle policie trpěl psychickými problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: EricBery, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Při sobotním útoku na rušném pařížském vlakovém nádraží Gare de Lyon zranil muž ozbrojený nožem a kladivem tři lidi. Sám útočník podle prohlášení policie řekl, že trpí psychickými problémy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jednatřicetiletý muž, který má podle dokladů trvalý pobyt v Itálii, byl po útoku, který se odehrál kolem osmé hodiny ranní v jedné z hal nádraží, rychle zadržen policií. Jeden z kolemjdoucích byl zraněn vážně a musel podstoupit operaci. Jeho stav je stabilizovaný, ale velmi vážný. U dalších dvou byla podle Laurenta Nuneze, šéfa pařížské policie, zranění mírnější.

Sama veřejnost podle místních médií pomohla policistům podezřelého zadržet. Motiv skutku zatím není znám. „Zdá se, že tento člověk trpí psychickými potížemi,“ uvedl Nunez a zdůraznil, že policejní vyšetřování je teprve v počáteční fázi.

„Neexistují žádné prvky, které by nás vedly k domněnce, že by se mohlo jednat o teroristický čin,“ prohlásil s tím, že muž měl u sebe doklady o pobytu doručené v Itálii, které mu umožňují legálně cestovat do dalších evropských zemí. Státní příslušnost útočníka nespecifikoval.

Bezpečnostní opatření v Paříži jsou přitom přísnější než obvykle, protože se město připravuje na přivítání milionů návštěvníků prvních olympijských her, které se ve francouzském hlavním městě za posledních sto let konají.

Olympijské hry budou podle AP pro město, které bylo opakovaně zasaženo útoky islámských extremistů - zejména v roce 2015, kdy ozbrojenci a atentátníci ve vlnách útoků zabili 147 lidí - velkou bezpečnostní výzvou.

Z Gare de Lyon, které se nachází na jihovýchodě francouzského hlavního města, jezdí vlaky na jih země a také do Švýcarska a do Itálie. Během zimních prázdnin z něj vyjíždějí všechny vysokorychlostní vlaky TGV do lyžařských středisek.

Reklama

Související témata:

Doporučované