Hlavní obsah

Útok bezpilotního letounu lehce poškodil loď plující v Rudém moři

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bezpilotní letoun lehce poškodil nákladní loď u jemenského pobřeží, uvedla agentura pro námořní bezpečnost Ambrey. Jedná se tak o další útok Húthíů na jeden z nejdůležitějších dopravních uzlů.

Článek

Útok bezpilotního letounu lehce poškodil loď plující pod vlajkou Barbadosu v Rudém moři. Informuje o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na britskou agenturu pro námořní bezpečnost Ambrey. Americká armáda zase sdělila, že v pondělí zaútočila na dva cíle jemenských rebelů, kteří za útoky na komerční plavidla v oblasti stojí.

Ambrey také uvedla, že nikdo na palubě britskou společností vlastněné lodi nebyl zraněn. Přesná povaha škod zatím není zřejmá.

Regionální velitelství americké armády CENTCOM zatím informovalo o zničení dvou cílů jemenských šíitských povstalců.

Húthíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Spojené státy na útoky opakovaně reagovaly použitím síly, zcela zastavit se jim je však stále nepodařilo.

Proč je důležité Rudé moře

  • Jedna z nejdůležitějších námořních tras. Spojnice mezi Indickým oceánem a Středozemním mořem. Alternativní trasy, které vedou kolem Afriky, jsou podstatně delší (o téměř 9000 kilometrů), a tedy dražší.
  • Přes Rudé moře prochází mezi 12 až 15 procenty světového obchodu. Trasa je extrémně důležitá zejména pro přepravu ropy a pohonných hmot z Perského zálivu. A také komodit směřujících do Asie, včetně ruské ropy.
  • Od severu u Suezského průplavu k jihu u strategické úžiny Báb al-Mandab měří Rudé moře na délku přibližně 2250 kilometrů, největší šířka dosahuje 355 kilometrů. Jeho rozloha činí 438 tisíc kilometrů čtverečních, je tedy například jen o kousek menší než Černé moře.

Reklama

Doporučované