Hlavní obsah

V Albánii zadrželi čtyři Čechy kvůli fotografování u zbrojovky

Foto: Shutterstock.com

Policejní hlídka v albánských horách (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Shodou okolností byly v sobotu zatčeny tři osoby ruské a ukrajinské národnosti, když se pokoušely vniknout do zbrojovky v nedalekém městě Gramsh.

Článek

V Albánii byli v neděli zatčeni čtyři Češi, kteří fotografovali u zbrojovky ve městě Poliçan. S odvoláním na místní úřady o tom informovala albánská média. Podle nich zadržení uvedli, že jsou turisté.

Nyní jsou na policejním výslechu, při prohlídce u žádného z nich nebylo nalezeno nic nezákonného, uvedl server euronews.al. Policie sdělila, že Češi fotografovali tunel, který je přístupem do samotné zbrojní továrny.

Podle některých médií je zbrojovka v Poliçanu dlouhodobě uzavřena a zbraně se v ní již nevyrábí.

České Ministerstvo zahraničí bylo podle mluvčí Lenky Do o případu informováno. „Ministerstvo zahraničních věcí ví o případu čtyř českých občanů, které v Albánii zadržela policie. Jde o dva muže a dvě ženy. Náš zastupitelský úřad byl informován ze strany místní policie a nyní zjišťujeme další podrobnosti. Žádný z dotyčných českých občanů se zatím neobrátil na náš zastupitelský úřad,“ sdělila Do.

Zatčení Čechů přichází den po včerejším incidentu, kdy byli zadrženi dva ruští a jeden ukrajinský státní příslušník, kteří se pokoušeli proniknout do zbrojovky ve městě Gramsh.

„Tři občané s ruskými a ukrajinskými pasy se pokusili dostat do továrny. Ochranka závodu okamžitě zareagovala, ale při snaze zastavit tři cizí státní příslušníky byli dva naši vojáci zraněni. Jsou v péči lékařů v úrazové nemocnici v Tiraně. Jejich stav je stabilizovaný,“ uvedlo albánské ministerstvo obrany.

Úřad sdělil, že 24letý ruský občan se pokoušel v areálu zbrojovky pořídit fotografie a pak se snažil uprchnout. Poblíž pak byla zadržena rovněž 33letá Ruska a 25letý občan Ukrajiny. Podle albánského premiéra Ediho Ramy je trojice podezřelá ze špionáže.

Reklama

Související témata:

Doporučované