Hlavní obsah

V černobílých dresech Santosu a v slzách. Brazilci vzdávají hold Pelému

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci ve frontě na poslední rozloučení s legendárním fotbalistou Pelém.

Reklama

Brazilský fotbalový velikán zemřel ve čtvrtek po boji s rakovinou. Trojnásobnému vítězi mistrovství světa bylo 82 let.

Článek

Tělo legendárního brazilského fotbalisty Pelého je nyní uloženo na stadionu jeho bývalého klubu Santos FC. Na stadion Vila Belmiro v Sao Paulu se neustále sjíždějí fanoušci. Pelého tělo zde bude uloženo po dobu následujících 24 hodin.

Poslední rozloučení s ním proběhne v úterý 3. ledna. Očekává se, že se pohřbu zúčastní i nově zvolený brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Pelé se od roku 2021 léčil s rakovinou tlustého střeva. Lékařské centrum, kde se léčil, uvedlo, že zemřel na selhání mnoha orgánů v důsledku rakoviny.

Král, jenž učil celý svět

Před 106 let starým stadionem Vila Belmiro v Santosu – městě na jihovýchodě Brazílie, kde se Pelé v 50. letech minulého století poprvé proslavil jako hvězdný střelec – se v noci na dnešek fanoušci řadili ve frontách, aby měli jistotu, že se jim naposledy rozloučit s Pelém podaří. Většina z nich měla na sobě černobílé barvy Santosu, které Pelé proslavil po celém světě.

Nad otevřenou rakví stáli členové rodiny, včetně vdovy Marcii Aokiové, synů Edinha a Joshuy, a desítky přátel a bývalých spoluhráčů, z nichž někteří plakali.

Kolem desáté hodiny dopoledne místního času začali truchlící procházet kolem rakve, která byla umístěna ve stanu uprostřed hřiště. Fanoušci začali na stadion přicházet v pondělí v brzkých ranních hodinách. Jedním z nich byl i soudce brazilského nejvyššího soudu Gilmar Mendes.

„Je to velmi smutný okamžik, ale nyní vidíme skutečný význam tohoto legendárního hráče pro naši zemi,“ řekl Mendes novinářům podle webu The Guardian. „V mé kanceláři jsou dresy s Pelého podpisem, jeho fotka jako brankáře, také s jeho podpisem, DVD, fotografie, jeho velká sbírka.“

Mendes také řekl, že Pelé byl navzdory své světové slávě skromný člověk a že si zaslouží každou poctu.

„Musel jsem přijít a vzdát mu hold,“ řekl Roberto Morais, 67letý muž, který cestoval přes 70 kilometrů, aby Pelého naposledy viděl. „Musel jsem se rozloučit. Byl to král – učil celý svět.“

V pondělí se po celý den tvořily dlouhé fronty, které se táhly úzkými uličkami obklopujícími hřiště, kde Pelé odehrál mnoho ze svých více než 1000 klubových zápasů. Přítomnost hodnostářů a politiků zaručovala, že na místě bylo a je mnoho policistů, nad hlavami truchlících rovněž létaly vrtulníky.

Tři strany stadionu pro 16 000 diváků byly zahaleny vlajkami Santosu, které oslavovaly život oblíbeného fotbalisty. Z rozhlasu občas zazněly některé z písní, které Pelé nahrál během své paralelní kariéry zpěváka a skladatele.

Přečtěte si

Reakce na smrt brazilské fotbalové legendy přichází z řad prezidentů, sportovců, světových celebrit i z Česka.

„Ať žije král,“ stálo na jednom z masivních transparentů vedle dalších, na nichž byla vyobrazena Pelého tvář a slavný dres s číslem 10.

Fanoušci budou moci kolem rakve procházet 24 hodin, než bude v úterý převezena k soukromému pohřbu. Pelé bude uložen k poslednímu odpočinku při soukromém obřadu v úterý v 10 hodin dopoledne na Memorial Necrópole Ecumênica, vertikálním hřbitově.

Infantino chce Pelého stadion v každé zemi

Mezi smutečními hosty, kteří se prodírali kolem zábran a skrumáží fanoušků a médií, byli i předseda organizace FIFA Gianni Infantino a prezident Jihoamerické fotbalové konfederace (CONMEBOL) Alejandro Dominguez.

Infantino oznámil, že požádá členské země FIFA, aby trojnásobnému vítězi mistrovství světa vzdaly zvláštní hold.

„Požádáme každou zemi na světě, každou světovou federaci, aby jeden ze svých stadionů pojmenovaly Pelého jménem,“ řekl Infantino. „Protože všude na světě si děti – za 20 let, za 50 let a za 100 let – musí Pelého pamatovat.

Připomeňte si Pelého

Brazílie pláče. A pláče celá zeměkoule, lidé na všech kontinentech. Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek 29. prosince po těžké nemoci král Pelé.

Další fanoušci vzdali Pelému hold, mimo jiné vlajkami a ohňostroji, a v úzkých uličkách před stadionem byli přítomni členové organizované skupiny fanoušků známé jako Torcida Jovem (Mladí fanoušci).

„Pelé nás nazval mladými fanoušky, tak jsme si tak říkali,“ řekl Cosme Damião, který skupinu založil v roce 1969. „A od té doby pro mě hodně znamenal a stali se z nás přátelé. Brazílie byla jedna věc před Pelém a druhá po něm. Město Santos bylo jednou věcí před Pelém a jinou po něm.“

Edson Arantes do Nascimento se narodil ve městě Tres Corações (Tři srdce), ale vyrůstal v Bauru, středně velkém městě vzdáleném od Santosu asi 400 kilometrů.

Patnáctiletý mladík byl do přístavního města Santos přiveden na zkoušku v roce 1956 a poté, co zapůsobil na trenéry, se rychle prosadil a stal se pevnou součástí prvního týmu. Necelé dva roky po svém debutu za klub byl povolán do brazilského týmu, který odjel na mistrovství světa 1958 do Švédska.

Pelé kvůli zranění vynechal několik prvních zápasů, ale v posledních třech utkáních skóroval šestkrát, včetně dvou branek ve finále proti Švédsku, a zajistil tak Brazílii první světový titul.

O čtyři roky později, když Brazílie úspěšně obhájila trofej v Chile, se vyřazovací části turnaje neúčastnil kvůli zranění. V roce 1966 Brazílie vypadla už ve skupinové fázi, k čemuž přispěla i velmi tvrdá až surová hra soupeřů. Terčem faulů byl nejvíce právě Pelé.

O čtyři roky později se však vrátil s největším možným triumfem, když v Mexiku dovedl tým, který je považován za jeden z nejlepších v historii, ke svému rekordnímu třetímu vítězství na mistrovství světa. Dosud je Pelé jediným hráčem, který to dokázal.

Reklama

Doporučované