Hlavní obsah

V karelské vsi nezmobilizovali nikoho. Muži zmizeli v lesích. Prý na bobule

Foto: Andrei Stepanov, Shutterstock.com

Odešli sbírat plody klikvy. Snímek ze Sibiře je ilustrační.

Reklama

Ve vsi Šjoltozero v ruské Karélii se úřadům v rámci částečné mobilizace nepodařilo předat jediný povolávací rozkaz, protože všichni muži odešli do lesů.

Článek

O nezdaru informoval ruský list Moskovskij komsomolec s odvoláním na zpravodajský kanál Baza, působící v aplikaci Telegram.

Vedení vsi tvrdí, že právě vrcholí sezona sběru lesních plodů, a tak nikdo neví, kam se všichni poděli. Každopádně povolávací rozkazy se předat nepodařilo a na vojenskou správu se nikdo ze vsi nedostavil.

Obdobně podle listu dopadla mobilizace i v další karelské vsi Rybreka, kde se úřadům podařilo povolat do armády jen několik mužů. Většina tamních vojáků v záloze prý také po lesích sbírá plody klikvy.

Šjoltozero a Rybreka jsou vsi obývané převážně příslušníky málo početného ugrofinského národa Vepsů (někdy psáno Väpsů), který nečítá více než 6500 duší. Šjoltozero, které má asi osm stovek obyvatel, je jedním ze středisek jejich kultury, poznamenal běloruský portál Naša Niva.

„Vepsové ze zákona vůbec nepodléhají branné povinnosti, protože příslušníkům tak malých národů je povoleno vykonávat alternativní službu namísto vojenské. Ale v dnešním Rusku se na zákony moc nehledí,“ dodal běloruský server.

Čtěte také

„Když v únoru došlo k invazi, byl jsem proti. Neudělal jsem ale nic. Po 21. září a Putinově mobilizaci jsem dostal hrozný strach. Byl jsem jako ochromený, celý den jsem prospal. Byl jsem v šoku, tohle jsem vůbec nečekal,“ popisuje své pocity v rozhovoru pro Seznam Zprávy 33letý Moskvan Leonid. Mobilizace přiměla Leonida uprchnout ze země. Utekl do Kazachstánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované