Hlavní obsah

V německém „Disneylandu“ vypukl rozsáhlý požár. Evakuovány byly tisíce lidí

Foto: Profimedia.cz

Park se nachází v oblasti hraničního trojúhelníku Německa, Francie a Švýcarska a leží asi 34 kilometrů jižně od Štrasburku.

Reklama

aktualizováno •

Hasičům se podařilo oheň dostat pod kontrolu. Evakuováno bylo na 25 tisíc lidí.

Článek

V pondělí odpoledne vypukl v zábavním parku Europa-Park Rust rozsáhlý požár. Média informovala o tom, že se požár rozšířil z části parku se španělskou tematikou.

Hasičům se podařilo oheň dostat pod kontrolu kolem šesté hodiny odpolední. Důvod požáru zatím není jasný. Začal se ale šířit z technické místnosti u panoramatické železnice.

Největšímu zábavní park v zemi je občas označován za německý Disneyland a nachází se ve městě Rust v Bádensku-Württembersku.

Švýcarský server 20min s odvoláním na očitého svědka píše, že se ozvaly dvě nebo tři hlasité rány a až poté „byly vidět obrovské plameny“.

Ránu slyšel i sedmačtyřicetiletý Jörg Dünkel, který byl v parku se svou ženou a pětiletou dcerou. Když požár vypukl, byli zrovna na lodi v oblasti Rakouska. „Najednou se ozvala hlasitá rána. Krátce nato se za námi zvedly tmavé mraky.“ Pro něj a jeho rodinu bylo nejhorší to, že nemohli loď opustit. „Pro naši dceru to byl obrovský šok. Bylo to děsivé sedět v této situaci na lodi a nemít možnost dostat se ven.“

Další svědek popsal, že je zachránila fronta před horskou dráhou. „Měli jsem strašné štěstí. Jen pár minut před tím, než vypukl požár, jsme chtěli jít horskou dráhou právě v oblasti, odkud se to začalo šířit. Ale byla tam fronta, tak jsme šli jinam,“ líčí svědek pro 20min.

Podle mluvčího police se zatím nepodařilo určit přesný rozsah požáru. Média informují, že atrakce Diamantová jeskyně a oblast Skandinávie jsou obzvláště zasaženy.

Oblaka kouře bylo vidět z dálky. Na místě zasahovalo asi 400 hasičů, policistů a záchranářů. Dva hasiči utrpěli při hašení požáru lehká zranění, uvedla policie. Požár potvrdila i mluvčí parku, která uvedla, že 25 tisíc návštěvníků bylo evakuováno. Kolem šesté hodiny odpoledne se podařilo hasičům dostat oheň pod kontrolu.

„Je to chaos. Zatím nebylo vydáno žádné varování. Jízdní pruhy jsou stále otevřené. Lidé utíkají ven a dovnitř,“ uvedl pro server Blick další očitý svědek.

Park se nachází v oblasti hraničního trojúhelníku Německa, Francie a Švýcarska a leží asi 34 kilometrů jižně od Štrasburku. K jednomu požáru došlo už v roce 2018. Podle svědků dosahovaly plameny výšky až 15 metrů, informuje list The Sun.

Reklama

Související témata:

Doporučované