Hlavní obsah

V Novosibirsku končí po šikaně státu škola, jejíž vedení bylo proti válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: Webové stránky vyšší odborné školy

Webové stránky vyšší odborné školy.

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedno z mála ruských vzdělávacích zařízení ústy svých zakladatelů troufala veřejně odsoudit válku proti Ukrajině a válečnou propagandu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na oplátku se škola dočkala prověrek od úřadů, pokut, nedostala akreditaci a jejího zakladatele Sergeje Černyšova úřady označily hanlivou nálepkou „zahraniční agent“, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Škola přestane fungovat na konci školního roku, řekl portálu pedagog a historik Černyšov.

Novokolledž, existující pět let, byla jediná vyšší odborná škola v Rusku, která fungovala podle západního modelu, kdy si studenti sami vybírají předměty a určují rozvrh. Studenti se těšili tvůrčí svobodě a hodiny byly spíše debatami než přednáškami, uvedla BBC. Po vypuknutí války Černyšov „s nevídanou otevřeností“ odmítal novinky vnucované z Moskvy, jako rituální vztyčování státní vlajky každé pondělí, vymývání mozků válečnou propagandou či jednotnou učebnici dějin. Nerozpakoval se své názory hlasitě vyjádřit, zatímco většina učitelů a ředitelů škol raději mlčela.

Spíše než udání a šikana úřadů vedla k uzavření školy nespokojenost a zklamání. „Myslel jsem si, že v odlehlém regionu vytvoříme vzdělávání podle nejmodernějších světových standardů a že to lidé potřebují. Ale ukázalo se, že většina z nich to nepotřebuje, a tak vycházíme vstříc přání pracujících,“ ironicky vysvětlil. „Svobodná, nezávislá škola potřebuje svobodné, nezávislé lidi. Ale být svobodný a nezávislý v nynějším Rusku je těžké,“ dodal.

Tvrdil, že byl odhodlán postavit se tlaku úřadů, ale mnoho pedagogů a studentů nebylo ochotno bojovat. V reakci na tlak úřadů začali pedagogové školu opouštět. Studentům se zase nezamlouvalo, že na závěr studia nedostanou diplom. Asi třetina přestala platit školné s vysvětlením, že škola nemá státní akreditaci.

Mohlo by vás zajímat

Ruský učitel Valerij Jakovlev ze vchodu do sportovní školy odstranil písmeno „Z“. To je symbolem invazních jednotek na Ukrajinu. Kantor tak podle úřadů zdiskreditoval armádu. Čtyři hodiny ho vyslýchali, nakonec dostal pokutu.

„Byli lidé, kteří říkali, že nás podporují, ale ukázalo se, že diplom je pro ně důležitější. Vše se zvrhlo v nekonečné hašteření a ukázalo se, že hodnoty málokoho zajímají,“ řekl a dodal, že právě tato nespokojenost uvnitř školy vedla k rozhodnutí ji zavřít.

Jurij Lobanov, který Černyšova po označení za „cizího agenta“ vystřídal ve funkci ředitele školy, vidí v postojích studentů závan nových časů: „Mění se jejich priority. Zdá se jim, že stát (v nynější podobě) je tu vážně nadlouho, a tomu se musí přizpůsobit.“ Rozhodnutí uzavřít školu pokládá za lekci studentům, že „existují velice škodlivé kompromisy“ znamenající „cestu k úpadku“.

Také Černyšov se domnívá, že není možné „se jen trošku sklonit před režimem“, když poměry mu připomínají „pozdní Sovětský svaz“. „Průměrný věk učitele v Rusku je 50 let, tedy vyrostli za (sovětského vůdce Leonida) Brežněva, kdy se naučili, že doma říkáš jedno, v práci druhé a při šplhání po kariérním žebříčku třetí. A tato generace nyní vychovává naše děti.“

Černyšov se i s rodinou přestěhoval do Mnichova. „Nejsem revolucionář. Myslel jsem na normální kariéru v normální zemi, a proto jsme tady.“

Související témata:
Vyšší odborné školy (VOŠ)

Doporučované