Hlavní obsah

Auto vjelo do davu ve Štětíně. Zraněných je 15 osob. Spekuluje se o honičce

Foto: Profimedia.cz

V polském Štětíně auto srazilo chodce, fotografie je z místa neštěstí.

Reklama

aktualizováno •

Ve Štětíně na severozápadě Polska došlo k vážné dopravní nehodě, při které bylo zraněno 15 lidí. 33letý řidič, který z místa činu ujel, byl již zadržen. To, zda byl čin úmyslný, není ještě známo, spekuluje se o více teoriích.

Článek

Článek si můžete poslechnout v audioverzi.

Ke srážce mezi chodci a automobilem došlo v pátek v Polsku na rušné štětínské křižovatce na začátku dopravní špičky kolem 16. hodiny. Mezi nejméně 15 zraněnými byli i lidé čekající na tramvajové zastávce. A je mezi nimi šest dětí. Muž totiž najel autem plnou rychlostí do skupiny lidí, uvádí britský zpravodajský server Independent.

Podle hasičů velmi pravděpodobně najel do lidí úmyslně, vyšetřovatelé ale případ nevyšetřují jako terorismus.

Neštěstí se stalo na náměstí, kde se na velké křižovatce potkává několik tramvajových i autobusových linek a dvě dvouproudé silnice.

„Osoba, která nehodu způsobila, byla zadržena,“ citovala agentura AFP provinčního hejtmana Adama Rudawského.

Chodce srazilo auto tovární značky Ford vínové barvy, řekl očitý svědek televizi TVP. Ta uvedla, že podezřelým je polský občan, o němž se nepředpokládá, že by byl pod vlivem drog nebo alkoholu, ale pravděpodobně se již několik let léčí na psychiatrii. „Podle předběžných zjištění policie byl pachatel střízlivý. V současné době se všechny tyto informace ověřují ve zdravotnických zařízeních,“ uvedl zástupce krajského policejního velitele ve Štětíně Marek Jasztal.

„Řidič ujel z místa nehody na náměstí v centru přístavního města, poté o několik ulic dál narazil do jiného vozidla a opět ujel,“ uvedl hasič Tomasz Kubiak pro polskou televizi TVP, která přinesla záběry, na nichž jsou vidět vozidla záchranné služby na místě nehody.

Nakonec byl dopaden.

Policejní mluvčí ovšem řekl novinářům: „Nejednalo se o teroristický čin.“

Zástupce hasičů Tomasz Kubiak ale řekl polské stanici Radio Zet, že čin byl „velice pravděpodobně“ úmyslný. Na sociálních sítích se během odpoledne začaly šířit nekvalitní videozáběry incidentu i fotografie zachycující podezřelého ve Ford Focus.

Zjištění Polsat News však naznačují, že pachatelů mohlo být více. Jak uvedl reportér rádia ZET Miłosz Gocłowski, 33letý muž měl krátce po zastavení policií vysvětlit, že „se mu zdálo, že ho někdo pronásleduje“.

Polsat News s odvoláním na svědky dramatické události uvedli, že pachatelů nehody mohlo být více. Lidé, s nimiž novináři Polsat News hovořili, tvrdí, že „auto nedobrzdilo poté, co se v ulicích města prohánělo s jiným vozem“.

„Od očitých svědků jsem slyšel, že závodila dvě auta, jedno zpomalilo na náměstí a druhé jelo po chodníku, těsně před chodce, a pak se vrátilo na silnici,“ řekl pan Przemysław Polsat News. Dodal, že 33letý poté řidič pokračoval v jízdě, a způsobil tak srážku několika vozidel.

Aktualizovali jsme v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované