Hlavní obsah

Při havárii ukrajinského letadla v Řecku zemřelo osm lidí

Foto: Profimedia.cz

Trosky letadla Antonov-12, které se zřítilo poblíž severořeckého města Kavala.

Reklama

aktualizováno •

Na severu Řecka se v sobotu večer zřítilo letadlo typu Antonov-12, zemřelo osm lidí. Na palubě byly zbraně dopravované ze Srbska do Bangladéše. Letadlo patřilo ukrajinskému nákladnímu dopravci Meridian.

Článek

Srbský ministr obrany Nebojša Stefanović v sobotu dopoledne potvrdil, že majitelem letadla je ukrajinská společnost. Letadlo převáželo zbraně dopravované ze Srbska do Bangladéše.

Let měl všechna řádná povolení v souladu s mezinárodními předpisy, dodal Stefanović s tím, že majitelem zboží byla soukromá srbská společnost Valir. Odmítl při tom spekulace některých médií, že letadlo převáželo zbraně na Ukrajinu.

Podle něj letoun přepravoval 11,5 tuny zbrojního materiálu, mimo jiné miny, do Bangladéše pro tamní ministerstvo obrany.

Letadlo odstartovalo v sobotu kolem 20:40 z města Niš na jihu Srbska a jeho konečnou destinací byla Dháka. Technická mezipřistání mělo mít v Ammánu, Rijádu a indickém Ahmadábádu.

Zdůraznil, že od roku 2016 nebylo vydáno žádné povolení k přepravě zbraní ze Srbska na Ukrajinu nebo do Ruska. Nehodu nepřežilo osm lidí, podle řeckých médií šlo zřejmě o Ukrajince.

Stroj havaroval asi 40 kilometrů od města Kavala, uvedl úřad pro civilní letectví. Pilot údajně stihl před pádem k zemi nahlásit problém s jedním z motorů a dostal možnost nouzově přistát na letištích v Soluni nebo Kavale. Zvolil druhou možnost, přistát už ale nedokázal.

Jak informoval server kavalanews.gr, letadlo zřejmě při pádu narazilo do pylonu nebo elektrického vedení, což mělo za následek výbuch a všeobecné výpadky proudu v Nikisiani, Georgiani, Agios Christoforos, Paleochori a Antifilippis.

„Ve tři čtvrtě na jedenáct mě překvapil zvuk motoru letadla,“ popsal události státní televizi ERT svědek Giorgos Archontopoulos. „Šel jsem ven a viděl jsem hořící motor,“ pokračoval.

Na místě havárie se po dopadu letadla dlouho ozývaly exploze a spekulovalo se o tom, že převáželo nebezpečný náklad. Podle řecké CNN mělo jít o 12 tun munice.

Podle vícero svědectví byl stroj v plamenech už před dopadem na zem a následně byly ještě dvě hodiny slyšet exploze. Lokální činitelé podle zpravodajského webu BBC uvedli, že hasičské vozy vyslané na místo havárie se kvůli výbuchům k letadlu nemohly ihned přiblížit. „Přistupujeme k nákladu jako k nebezpečnému materiálu,“ citovala agentura Reuters zástupce hasičů.

Detekovali však bílou látku, která způsobuje pálení očí a rtů. V polích je roztroušena spousta trosek letadla, řekl ráno ERT koordinátor hasičského sboru a poznamenal, že „jsme cítili popáleniny na rtech a jazyku“.

Televize ERT informovala, že na místo havárie v samosprávné oblasti Paggaio zamířili po hasičích také armádní pyrotechnici.

Měření radioaktivity podle něj neukázala nic alarmujícího.

Lokální činitelé mezitím kvůli silnému zápachu preventivně doporučili obyvatelům okolních komunit, aby neotvírali okna, nevycházeli z domů a nosili roušky. Zároveň se kvůli obavám z výbuchu uvažuje o evakuaci městečka Antiphilippi.

Reklama

Doporučované