Hlavní obsah

V Súdánu se rozhořely boje mezi armádou a milicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vládní a polovojenské jednotky svádí boje o hlavní město Súdánu Chartúm.

Reklama

aktualizováno •

Agentura Reuters i některá další média dění považují za zřejmý pokus o převrat.

Článek

Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) v sobotu uvedly, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem. Tvrdí také, že se zmocnily mezinárodního letiště v hlavním městě Chartúmu a také dalších dvou letišť, a to v Maruvi na severu a ve městě Ubaid na jihu země.

Armáda ale podle agentury AFP tvrdí, že informace polovojenských jednotek jsou lživé.

Střety si zatím vyžádaly nejméně 25 mrtvých, uvedla agentura Reuters. České velvyslanectví v Káhiře nemá informace, že by události zasáhly i české občany.

Prezidentský palác je sídlem velitele armády generála Abdal Fattáha Burhána. Civilní politické strany vyzvaly mezinárodní a regionální komunitu, aby v Súdánu okamžitě pomohly zastavit krveprolití. Boje se podle súdánských korespondentů stanice Al-Džazíra rozšířily i na jihozápad a střety mezi armádou a RSF jsou hlášeny i ze Severního Dárfúru, situace na místě je nejasná.

Od rána při střetech zahynuli nejméně tři civilisté, uvedlo na twitteru súdánské sdružení lékařů. „Dva civilisté byli zabiti na letišti v Chartúmu a jeden civilista v Ubajjidu, metropoli státu Severní Kurdufán,“ píší lékaři. Nejméně devět lidí podle nich bylo zraněno a na předměstí Chartúmu zahynul vojenský důstojník.

V hlavním městě Súdánu i dalších městech se podle svědků od rána ozývá silná střelba a nad Chartúmem z několika míst stoupá kouř. Současný vývoj je důsledkem rostoucího napětí mezi armádou a RSF kvůli začlenění milice do armády, píše Reuters. Neshody mezi oběma stranami zpozdily podpis rámcové dohody o ustanovení civilní přechodné vlády mezi armádou a prodemokratickou skupinou. Ta dnes vyzvala k okamžitému zastavení bojů a varovala, že střety Súdán uvrhnou „na pokraj úplného kolapsu“.

Reportér agentury Reuters uvedl, že v ulicích hlavního města viděl rozmístěná děla a obrněná vozidla a slyšel zvuk palby z těžkých zbraní poblíž velitelství i milice RSF. Armáda tvrdí, že milice se pokusila zaútočit na její jednotky v několika pozicích. RSF naopak tvrdí, že její jednotky byly napadeny armádou, kterou sama viní z převratu.

Chaotické události na zemi ovlivnily i leteckou dopravu. Civilní letadla na trase do Chartúmu byla podle agentury AP odkloněna nebo byly jejich naplánované cesty zrušeny. Dopravce Saúdské Arábie Saudi Arabian Airlines uvedl, že jedno z jeho letadel se v Chartúmu ocitlo pod palbou. Cestující i posádka se podle něj bezpečně přesunuli na saúdskoarabské velvyslanectví. Letecké spojení mezi Súdánem a Saúdskou Arábií bylo až do odvolání zastaveno, Egypt spojení s Chartúmem přerušil na 72 hodin. Súdánské vzdušné síly oznámily, že proti RSF zahájily bojové operace.

„Zastupitelský úřad v Káhiře, pod který Súdán spadá, situaci v zemi monitoruje a v tomto okamžiku nemá informace o tom, že by byli jakkoli negativně zasaženi čeští občané, kterých tam je navíc minimální množství,“ sdělil ČTK mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

Dlouhodobá konfrontace mezi RSF a súdánskou armádou by mohla znamenat prodloužení sporů v zemi, která se už potýká s hospodářským kolapsem a kmenovým násilím. Súdán se snaží po mocenských bojích a vojenských převratech vrátit k civilní vládě.

V čele RSF stojí bývalý vůdce milic generál Muhammad Hamdan Dagalo. Ten se postavil do čela plánovaného přechodu k demokracii, čímž znepokojil své kolegy z vojenské správy.

RSF společně s armádou svrhla v roce 2019 dlouho vládnoucího autokrata Umara Bašíra a vůdce RSF je od roku 2019 zástupcem lídra vládnoucí suverénní rady, nejvyššího orgánu v zemi. Ten je složen ze zástupců armády a vůdců občanské společnosti, v jejímž čele stojí Burhán.

Dagalo v sobotu v rozhovoru se stanicí Al-Džazíra označil Burhána za zločince a obvinil armádu z převratu. Tvrdí, že vojáci jeho bojovníky přinutili ke konfrontaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované