Hlavní obsah

Válčil s bytovým družstvem. A tak zabil tři ženy, včetně kamarádky Meloniové

Foto: Facebook.com/giorgiameloni.paginaufficiale

Giorgia Meloniová se svou přítelkyní Nicolettou Golisanovou (vpravo), která při střelbě v kavárně zahynula.

Reklama

Muž střílel na schůzi bytového družstva v římské kavárně a zabil tři ženy. Se sdružením vedl řadu dlouhodobých sporů. Italská média teď sestavují profil tohoto muže. Na politický motiv to zatím nevypadá.

Článek

Muž, kterému je podle webu The Guardian 57 let, v neděli večer začal střílet na setkání členů bytového družstva v kavárně v severním Římě. Zabil tři ženy, včetně přítelkyně italské premiérky Giorgie Meloniové, uvedl pro italskou televizi Rai News nejmenovaný svědek.

„Vešel do místnosti, zavřel dveře a vykřikl ‚všechny vás zabiju‘ a pak začal střílet,“ citovala dalšího svědka italská tisková agentura Ansa. Vystřelil sedm až osm ran.

Podle Ansy útočník zablokoval dveře a chvíli trvalo, než se lidé dostali ven. „Nebýt nás, byl by to masakr, měl dva zásobníky a další náboje,“ uvedl jeden ze svědků. Celkem u muže nalezli až 170 nábojů.

Návštěvníkům kavárny se však podařilo násilníka přemoci a odzbrojit jej ještě před příjezdem policie. „Vrhl jsem se na něj a zablokoval ho,“ řekl vyšetřovatelům 67letý muž, který je v současné době hospitalizován na poliklinice Gemelli. Při střelbě byli zraněni další dva lidé, přičemž nejméně jeden z nich utrpěl vážná zranění.

Z Itálie

Spisovatel Roberto Saviano čelí obvinění z pomluvy. Autora investigativní knihy Gomora zažalovala nová italská premiérka Giorgia Meloniová, kterou kritizoval za její přístup k migrantům.

Útočník na facebooku parafrázoval Mussoliniho

Útočníka budou úřady vyšetřovat v zadržení ve vazbě. Existuje totiž řádné podezření, že by se pokusil o útěk ze země. V době střelby totiž podezřelý u sebe měl cestovní pas a šest tisíc eur (145 tisíc korun) v hotovosti.

Podezřelý muž se jmenuje Claudio Campiti. Podle agentury Ansa za jeho rostoucí vztek, zoufalství a paranoiu mohla smrt jeho syna, k níž došlo v roce 2012 při nehodě v horách v Jižním Tyrolsku. Po nehodě prý „už nikdy nebyl stejný“.

Synovi Romanovi bylo teprve 14 let, když tragicky zemřel na sáňkařské dráze Croda Rossa v Sesto Pusteria v provincii Bolzano. V letech 2016 až 2017 byli v první a druhé instanci odsouzeni lyžařský instruktor a dva vedoucí zařízení; rodině bylo vyplaceno odškodné 240 000 eur.

V oblasti Reatino, kde žil, byl tento příběh dobře známý. Nikdo si však nedokázal představit, že to vyústí v ohavný zločin, který zničil tři životy.

Campiti se v podstatě cítil být s bytovým družstvem, na jehož schůzi střílel, ve válce. Vzájemné stížnosti se podle italských médií táhly už léta. V minulosti docházelo ke slovním potyčkám, ale „nikoho nenapadlo, že by mohl zajít tak daleko“.

Přečtěte si

V čem vyrůstají, jak přemýšlejí, jaké jsou jejich sny a obavy? Seriál Seznam Zpráv dává prostor zástupcům generace Z nebo mladším mileniálům z nejrůznějších koutů světa.

Ansa rovněž dohledala Campiniho facebookový profil, na němž údajně uváděl konspirační teorie a nepodložená tvrzení, stejně jako heslo „mnoho nepřátel, mnoho cti“, což je parafráze výroku někdejšího italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Na jeho facebookovém profilu se mezi bezstarostnými fotografiemi z několika let starých výletů do Říma objevují fotografie hraček – vojáčků zobrazujících právě Benita Mussoliniho nebo dokonce Adolfa Hitlera.

Na svém blogu také podle agentury Ansa uvedl, že všichni členové bytového družstva, na jehož schůzi střílel, jsou zloději. Také se tam objevovaly znepokojivé fráze typu: „Ve tmě je méně vidět a můžete v klidu střílet“.

Meloniová: Nicoletta byla upřímná kamarádka

Několik hodin po střelbě Meloniová na facebooku zveřejnila zřejmě nedávno pořízenou fotografii po boku Nicoletty Golisanové, jedné z obětí. Napsala, že šlo o její blízkou přítelkyni.

„Muž, který zabil tyto tři nevinné ženy a tři další zranil, byl zadržen a doufám, že spravedlnosti bude co nejdříve učiněno za dost,“ napsala italská premiérka. „Slovo ‚spravedlnost‘ však pro tuto záležitost nelze použít. Protože není správné takto zemřít,“ dodala.

„Nicoletta byla ochranitelská matka, upřímná kamarádka, silná a křehká žena zároveň. Byla šťastná a v červených šatech, které si před několika týdny koupila na oslavu svých padesátin, jí to moc slušelo. Pro mě bude vždycky takhle krásná a šťastná,“ napsala Meloniová na facebook o ženě, která podle ní měla manžela a desetileté dítě.

Policie se k motivu střelby nevyjádřila. Z příspěvku Meloniové ale vyplývá, že o politický motiv se spíše nejednalo. Premiérka také uvedla, že útočník neměl zbrojní průkaz.

Poloautomatickou pistoli Glock použitou při útoku si údajně odnesl z nedaleké střelnice rychleji, než mu v tom někdo dokázal zabránit. Střelnice je dočasně uzavřená a úřady zatím vyšetřují, co se na místě přesně stalo.

Starosta Říma Roberto Gualtieri svolal na pondělí mimořádnou bezpečnostní schůzi poté, co tragickou událost na twitteru označil za „závažnou epizodu násilí, která zasáhla naše město“.

Reklama

Doporučované