Hlavní obsah

Vandalové na polské železnici vysypali tuny ukrajinské kukuřice na koleje

Foto: Pixabay.com

Nákladní vlak. Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov v neděli uvedl, že skupina neznámých vandalů znehodnotila tuny ukrajinského zboží, když ho vysypala z vagonů na polské železnici. Není to poprvé, kdy k něčemu takovému došlo.

Článek

Neznámí vandalové na polské železniční stanici opět znehodnotili zemědělské plodiny převážené z Ukrajiny, když je vysypali z vagonů na koleje, uvedl v neděli ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov. Vicepremiér připomněl, že jde už o nejméně čtvrtý případ záměrného znehodnocení ukrajinských zemědělských plodin převážených přes Polsko. Při tomto posledním aktu vandalismu podle něj bylo zničeno 160 tun plodin.

Podle ukrajinských drah Ukrzaliznycja se poslední incident odehrál v noci na dnešek asi 150 kilometrů od polského přístavu Gdaňsk, odkud měl náklad zamířit za polské hranice. Neznámí pachatelé podle ukrajinských drah otevřeli osm vagonů s kukuřicí. Vlaková společnost také uvedla, že přeprava přes Polsko je stále obtížnější, a útoky na ukrajinskou zemědělskou produkci označila za zločin proti Ukrajině.

Zprávy o případech ničení ukrajinské zemědělské produkce v Polsku přišly tento týden už poněkolikáté. V sobotu šlo o sójové boby, předchozí den o řepková semena a v úterý o obilí. Úterní událost mají na svědomí polští zemědělci, kteří protestují proti levnému dovozu ukrajinských zemědělských produktů. Videozáznam šířený na sociálních sítích je zachytil, jak zpívají, zatímco se obilí sype na koleje.

I v pozadí novějších incidentů jsou patrně protesty polských zemědělců, uvedla v sobotu agentura DPA. Polští zemědělci na znamení nesouhlasu s dovozem levnější ukrajinské produkce blokují hraniční přechody s Ukrajinou. Hranice s Ukrajinou kromě toho už od listopadu s přestávkami blokují polští řidiči kamionů, kteří jsou rovněž nespokojení s ukrajinskou konkurencí.

Ukrajinský velvyslanec ve Varšavě Vasyl Zvaryč už dříve řekl, že ničení ukrajinských plodin v Polsku je projevem neúcty k práci ukrajinských zemědělců v podmínkách ruské agrese.

Reklama

Doporučované