Hlavní obsah

Varování z Francie: Úplný konec dodávek ruského plynu je nejreálnější scénář

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Klíčové je podle francouzského ministra financí Le Maira snížit spotřebu plynu.

Reklama

Francie se připravuje na úplné zastavení dodávek ruského plynu, prohlásil tamní ministr financí Bruno Le Maire. Zjišťuje například, které firmy nesmí být odříznuté ani v případě krize.

Článek

Šance, že Rusko úplně zastaví dodávky plynu do Evropy, je vysoká, domnívá se francouzský ministr financí Bruno Le Maire. „Připravme se na úplné vypnutí ruského plynu. Dnes je to nejpravděpodobnější možnost,“ cituje jeho slova z nedělní ekonomické konference v Aix-en-Provence server Politico.

Francouzská vláda už se na to podle něj připravuje, například identifikuje společnosti, které by v případě výpadku dodávek měly být prioritně chráněné

„Musíte připravit plány ke snížení zátěže, což děláme,“ prohlásil Le Maire. „To znamená, že se detailně díváme na každou společnost, každé odvětví zaměstnanosti (a zjišťujeme), které firmy můžou snížit spotřebu energií a které ne.“ Ministr zmínil, že spotřebu by měly snížit i domácnosti.

Ministr zmínil například společnost Saint-Gobain, významného producenta stavebních materiálů, která by podle něj měla mít neustálý přísun plynu i v případě nouze. Poukázal při tom na riziko poškození výrobního zařízení a dopadů na životní prostředí.

Francouzská vláda také předložila návrh zákona, který by jí umožnil zabrat plynové elektrárny. Novelu příští týden projedná Národní shromáždění. Jako další možnost zmínil Le Maire stavbu terminálů na zpracování zkapalněného zemního plynu.

Francie je na ruském plynu méně závislá než jiné evropské země, tvoří asi 17 % její spotřeby. Přesto by pro ni takový výpadek byl momentálně náročný, protože několik francouzských jaderných reaktorů je v současnosti kvůli údržbě mimo provoz, poznamenává agentura Reuters.

Rusko už po zahájení své invaze na Ukrajinu zastavilo dodávky plynu do několika evropských zemí, například do Polska a Bulharska. Důvodem bylo, že tyto země odmítly za surovinu platit v rublech, což začala v rozporu s původními smlouvami požadovat Moskva.

Reklama

Související témata:

Doporučované