Hlavní obsah

Ve Španělsku prodávají celou vesnici za cenu jednoho bytu

Foto: Profimedia.cz

Španělská vesnice Salto de Castro je opuštěná už více než 30 let.

Reklama

Za stejný obnos peněz, který by ve španělské metropoli stačil na obyčejný byt, si můžete na španělském venkově pořídit hned celou vesnici.

Článek

Ve španělské vesnici Salto de Castro, která leží na hranicích s Portugalskem, najdete 44 domů, hotel, kostel, školu, bar, veřejný bazén, sportovní areál a dokonce kasárna. Co v ní ovšem chybí, jsou obyvatelé.

Vesnice, do které z Madridu dojedete za pouhé tři hodiny, je opuštěná už více než tři desítky let. Teď ovšem hledá nového majitele, který by ji zvelebil. Stát se jím může kdokoliv, kdo zaplatí 260 000 eur (přibližně 6 315 955 korun), píše stanice BBC, která na zajímavou nabídku upozornila.

Současný majitel vesnici koupil na začátku nultých let s cílem udělat z ní žádanou turistickou destinaci. Pak ale přišla finanční krize, která mu plány přerušila.

„Majitel snil o tom, že zde bude mít hotel, ale vše se odložilo,“ vysvětluje Ronnie Rodríguez ze společnosti Royal Invest, která majitele zastupuje. „Přesto by si přál, aby se projekt uskutečnil,“ dodává.

Majiteli vesnice je dnes už přes 80 let. Na webových stránkách Idealista, kde je nemovitost inzerována, vysvětluje, že k prodeji přistoupil, protože je „městský člověk“ a dál se nemůže „starat o údržbu“ vesnice.

Zájem možných kupců na sebe nenechal dlouho čekat. Během týdne od doby, kdy byla nemovitost za tuto cenu uvedena na trh, zaznamenala webová stránka 50 000 návštěv. Rodině majitele podle španělského deníku NIUS denně volalo 40 až 50 zájemců.

Podle Rodrígueze vyjádřilo zájem o koupi vesnice Salto de Castro celkem 300 lidí z různých zemí, včetně Ruska, Francie, Belgie nebo Velké Británie. Jeden z potenciálních kupců už přitom složil zálohu, aby si pojistil, že mu nemovitost nikdo nepřebere.

Historie města duchů

Vesnici Salto de Castro začala stavět počátkem 50. let minulého století elektrárenská společnost Iberduero. Měla se stát domovem pro dělníky, kteří pomáhali stavět nedalekou přehradu a pracovali v tamní vodní elektrárně.

Poté, co byla elektrárna zavřena, ovšem obyvatelé město opustili. Poslední z nich odešli v 80. letech. Od té doby Salto de Castro zeje prázdnotou.

Mnoho budov je momentálně poničených. Poněkud nehostinná je i oblast, ve které se vesnice nachází. Přezdívá se jí „vyprázdněné Španělsko“, je řídce osídlená a dostupnost řady klíčových služeb v ní pokulhává.

Opouštění španělského venkova

Agentura Anadolu upozorňuje na to, že příběh Salto de Castro není ojedinělý. Kvůli výraznému odlivu obyvatel ze španělského venkova zůstalo prázdných přibližně 3000 měst a vesnic. Mnoho dalších se k zániku blíží. Oblast, kde se Salto de Castro nachází, má v současné době hustotu obyvatelstva v Evropě srovnatelnou pouze s finským Laponskem.

Španělští politici se snaží opuštěným oblastem znovu vdechnout život. Současná španělská vláda přijala desítky opatření, jako jsou například dotace pro podnikání či zlepšení internetového připojení.

K prodeji byla vesnice nabídnuta už dříve. Původní cena 6,5 milionu eur ale všechny potenciální zájemce odradila. Nakonec proto byla výrazně snížena.

Současná cena je více než přijatelná. Za podobný obnos peněz by si člověk mohl v dobře situovaných čtvrtích španělských metropolí koupit maximálně byt s jednou ložnicí. V tomto případě za něj může mít hned celou vesnici.

Budoucí majitel by ale měl být připravený na dodatečné výdaje. Podle webové stránky, kde je nemovitost nabízena, by „investice potřebné k tomu, aby se vesnice stala stoprocentně funkční a zisková, nepřesáhly dva miliony eur“.

Reklama

Doporučované