Hlavní obsah

Vědci pořídili nejdetailnější snímek záhadného vesmírného objektu

Foto: J. English (U. Manitoba)/EMU/MeerKAT/DES/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA.

Takto vypadá zatím nejdetailnější obrázek záhadného vesmírného objektu označovaného zkratkou ORC.

Reklama

Astronomové zachytili záhadný vesmírný objekt známý pod zkratkou ORC v dosud nejvyšším rozlišení. Vědci tvrdí, že to přináší nové možnosti pro pátrání po jeho vzniku.

Článek

Zkratka ORC pochází z anglického pojmu „odd radio circle“, což se dá poněkud krkolomně přeložit jako „zvláštní radiový kruh“.

Pojmenování je to velmi netypické, ale je na místě. Astronomové totiž první ORC objevili až v roce 2019 a ještě se neshodli na tom, co jsou vlastně zač. Zatím je tak lze definovat jako obří nevysvětlené vesmírné objekty, které jsou vidět jen v radiových vlnových délkách. Například časopis Nature je zjednodušeně popisuje prostě jako „obří kruhy radiových vln“.

Těchto objektů bylo dosud spatřeno jen pět. Nový obrázek jednoho z nich (ORC1), který zachytil ve vysokém rozlišení jihoafrický radioteleskop MeerKAT, podle vědců přináší úplně nové informace o těchto záhadných objektech.

Data z radioteleskopu MeerKAT podle Nature mimo jiné ukazují, že ORC1 se zřejmě rozpíná přes vzdálenost větší než jeden milion světelných let a má asi desetkrát větší průměr než naše domácí galaxie Mléčná dráha.

Foto: Sam Moorfield/CSIRO

Umělecká animace ORC1.

Jak mohou tyto objekty vznikat?

Vědci dosud přišli s řadou teorií, kterými se snaží vysvětlit, jak mohly záhadné ORC vzniknout.

Vzhledem k tomu, že většina z nich má ve svém středu galaxii, domnívá se část vědců například, že tyto kruhy mohou být důsledkem obří události podobné takové, ke které dojde při střetu dvou obřích černých děr.

Tato stejně jako další teorie jsou ale na hony vzdálené potvrzení, protože se toho o ORC zatím ví zkrátka příliš málo.

„Jako detektivové sbíráme víc a víc stop, které by mohly pomoct ozřejmit, co je ta věc zač,“ řekla k tomu podle časopisu Nature Bärbel Koribalskiová, vedoucí australských radioteleskopů ASKAP, které v roce 2019 objevily první tři ORC.

Reklama

Související témata:

Doporučované