Hlavní obsah

Vědci se zlobí, Austrálie udržela slavný útes mimo seznam ohrožených míst

Foto: superjoseph, Shutterstock.com

Velký bariérový útes u pobřeží Austrálie.

Reklama

Výbor UNESCO Austrálii pochválil za pokrok, který udělala v ochraně Velkého bariérového útesu. Dodal ale, že přírodní památka zůstává i nadále „vážně ohrožena“ znečištěním a oteplováním oceánů.

Článek

Výbor pro světové dědictví pod UNESCO rozhodl, že korálový Velký bariérový útes nezařadí na seznam ohrožených lokalit. Vědci se nad jeho výnosem pozastavují a varují před hrozbami, které přírodní památku sužují.

Austrálie už roky lobbuje za to, aby se Velký bariérový útes nedostal na seznam ohrožených lokalit, připomíná agentura Reuters.

Přírodní památka tamní ekonomice ročně přináší miliardy dolarů a zajišťuje celkem desítky tisíc pracovních pozic. Pokud by se dostala na seznam ohrožených lokalit pod UNESCO, mohla by ztratit status kulturního dědictví. Spolu s tím by mohl ochabnout i zájem turistů.

Výbor pro světové dědictví v listopadu doporučil, aby byl Velký bariérový útes, který v nedávné době zažil rozsáhlé bělení korálů, zařazen na seznam ohrožených lokalit. Nyní však poznamenal, že australská vláda udělala v ochraně Velkého bariérového útesu „značný pokrok“, a přírodní památku na seznam nezařadil.

Dodal ale, že zůstává i nadále „vážně ohrožena“ znečištěním a oteplováním oceánů, a Austrálii vyzval, aby ve svém úsilí pokračovala a začátkem února, kdy bude v zemi vrcholit letní sezona, předložila výboru zprávu o tom, jak se v ochraně útesu podařilo pokročit.

Více o hrozbách spojených s bělením korálů zde:

Klimatická krize se začíná čím dál neodbytněji připomínat. Její dopady pociťuje i podmořský svět. Vědci zjistili, že až 91 % Velkého bariérového útesu zasáhlo v roce 2022 bělení korálů, které může být pro přírodní památku hrozbou.

Co říkají vědci

Vědci ovšem varují, že půlroční lhůta je příliš krátká a k výraznému zlepšení podmínek během ní pravděpodobně nedojde. Zejména v době, kdy Austrálie očekává příchod klimatického jevu El Niño, který pravděpodobně způsobí, že oceány budou ještě teplejší.

„Mnoho klimatologů je šokováno skutečností, že (Velký bariérový útes) nebyl na seznam zařazen,“ uvedla pro server CNN Kimberley Reidová z australské Monash University, která se zabývá extrémními klimatickými jevy.

„Současné globální emisní politiky nás směřují ke zhruba 2,7 stupně (Celsia). Takže se současnou politikou a současnými emisemi jsme zcela jasně na cestě k tomu, abychom zaznamenali nejméně 99% úbytek korálových útesů na světě, a pokud to neznamená, že jsou útesy v ohrožení, pak si nejsem jistá, co bude,“ dodala Reidová.

Podle Jodie Rummerové, profesorky mořské biologie na Univerzitě Jamese Cooka, je zařazení útesu na seznam ohrožených lokalit „irelevantní“ a svět by se měl zaměřit na vážnou hrozbu, kterou zrychlená změna klimatu představuje pro Velký bariérový útes a další útesy po celém světě.

Rummerová, stejně jako někteří další vědci, poukázala na zjevný rozpor mezi deklarovanými cíli australské vlády v ochraně Velkého bariérového útesu a nedávným schválením nových projektů v oblasti fosilních paliv.

„Musíme postupně omezit využívání fosilních paliv. Musíme je v tomto desetiletí co nejrychleji nahradit,“ uvedla. „To je to, co bude mít největší vliv na to, jak budeme čelit těmto extrémním jevům, jako jsou vlny mořských veder, a to jak nyní, tak i v budoucnosti,“ dodala.

Reklama

Doporučované