Hlavní obsah

Požáry v Chile si vyžádaly více než 120 mrtvých. Počet obětí ještě poroste

Foto: Getty Images

Ničivé lesní požáry, které zachvátily rozsáhlé oblasti Chile, si už vyžádaly více než 120 obětí.

Reklama

Ničivé lesní požáry, které zachvátily rozsáhlé oblasti Chile, si už vyžádaly více než 120 obětí. Stovky dalších se stále pohřešují. Podle úřadů se počet obětí bude ještě zvyšovat.

Článek

Dobrovolníci se už několik dní snaží pomoct chilským úřadům při odstraňování ohořelých trosek, které za sebou nechaly zničující požáry. Ty si vyžádaly už na 123 obětí. Stovky dalších se stále pohřešují, píše agentura AP. To je způsobeno i tím, že mnoho těl je ve špatném stavu a je obtížné je identifikovat. V současné době po celé zemi stále hoří 161 aktivních požárů.

Zejména zasažené je město Viña del Mar. Během pondělí se tamní požáry sice zmírnily, podle starostky Macareny Ripamontiové se ale ve městě o 300 000 obyvatelích pohřešuje na čtyři stovky lidí. Úřady naznačily, že některé z požárů v okolí města mohly být vyprovokovány úmyslně. Suché počasí, silný vítr a nízká vlhkost vzduchu napomohly rychlejšímu šíření požárů.

Silně poničená byla i další dvě města v regionu Valparaíso, Quilpué a Villa Alemana. Prezident Gabriel Boric uvedl, že už shořely nejméně tři tisíce domů.

Tři způsoby, kterými klimatizace otepluje planetu

1. Okamžité oteplení okolí – pokaždé, když klimatizace nějaký prostor ochladí, musí jiný prostor ještě více zahřát. Vypouštění horkého vzduchu do okolí budov spoluvytváří tzv. tepelné ostrovy. Problém se týká především malých oblastí s velkou koncentrací klimatizací, v globálním měřítku má zanedbatelný význam.

2. Vysoká spotřeba elektřiny – mnohem větším problémem z hlediska globální změny klimatu je vysoká spotřeba elektrické energie. To přispívá k tvorbě CO a dalších skleníkových plynů například ve spalovacích elektrárnách.

3. Únik chladicích látek – největší dopad na klima může mít klimatizace poté, co doslouží. Na skládce z ní mohou unikat hydrofluorokarbony (HFC), které patří mezi velmi silné skleníkové plyny. Klimatizace na skládkách tak přispívají k oteplování planety.

Školy a další veřejné budovy ve Viña del Mar a v hlavním městě Santiagu v současné době slouží jako skladiště, kde lidé přijímají dary v podobě vody, potravin, svíček a lopat pro oběti požárů.

Klimatická krize způsobená lidskou činností způsobuje, že vlny veder a sucha, jež podněcují požáry, jsou častější a intenzivnější, připomíná CNN. Svět se v současné době potýká také s jevem El Niño, který teploty ještě zvyšuje. Lesní požáry po celém světě znatelně nabraly na síle a jsou jasnou připomínkou toho, jak klimatická krize ničí životy a způsobuje škody za miliardy dolarů ročně. Podle odborníků se situace bude jen zhoršovat.

„Nekontrolovatelné a ničivé požáry se v mnoha částech světa stávají očekávanou součástí sezonních kalendářů,“ uvádí se ve zprávě Programu OSN pro životní prostředí zveřejněné v roce 2022. Podle ní se počet extrémních požárů do roku 2030 zvýší až o 14 %. V roce 2050 se nárůst vyšplhá na 30 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované