Hlavní obsah

Video: Americký letadlový kolos s jaderným pohonem vyčkává v Chorvatsku

Bez komentáře: Letadlová loď USS Harry Truman kotví v Chorvatsku.Video: AP

 

Reklama

Americká letadlová loď USS Harry Truman nadále kotví u pobřeží chorvatského Splitu poté, co se zúčastnila dvanáctidenního cvičení NATO ve Středozemním moři.

Článek

Letadlová loď s jaderným pohonem dorazila minulý pátek ze cvičení. Chorvatský ministr obrany Mario Banožić označil přítomnost vojenského plavidla za „rutinní návštěvu kvůli logistickému doplnění a odpočinku posádky“. Spolu s americkým plavidlem kotví u chorvatských břehů i fregata norského královského námořnictva HNoMS Fridtjof Nansen.

Námořnictvo USA udržuje dlouhodobě úzké vztahy s Chorvatskem a pravidelně provádí údržbu svých lodí v tamních loděnicích. Například v roce 2018 provádělo námořnictvo v místních docích údržbu až na třech lodích současně.

Letadlová loď původně v polovině prosince směřovala na Blízký východ, ale Pentagon rozhodl, že zůstane v Evropě, a to kvůli zvyšujícímu se napětí na Ukrajině, píše americká stanice CNN.

Na začátku února se pak společně s francouzskou letadlovou lodí Charles de Gaulle, fregatou norského královského námořnictva HNoMS Fridtjof Nansen a italskou letadlovou lodí Cavour účastnila námořního cvičení NATO zvaného Neptune Strike 2022.

Bylo to poprvé od konce studené války, kdy útočná skupina letadlových lodí, jejíž součastí je i Truman a pět dalších lodí, jež ji doprovázejí, byla pod velením NATO. Doprovází ji podle CNN pravděpodobně i nejméně jedna ponorka, možná dvě, ale jejich přítomnost oficiálně nikdo nepotvrdil.

Díky přítomnosti USS Harry S. Truman ve Středozemním moři mohou americké stíhačky do hodiny zasáhnout ve většině východní Evropy. To dává členům NATO, jako jsou Bulharsko, Rumunsko a Polsko, dostatečné bezpečnostní záruky, že v případě jejich napadení budou mít rychlou podporu ze strany USA, píše server Defence Brief.

Admirál Curt Renshaw, velitel osmé úderné skupiny, jejíž součástí je i loď Truman, řekl pro CNN: „Myslím, že to vysílá zprávu spojencům, že se na nás mohou spolehnout. Jsme oddaní našemu spojenectví – jsme schopni operovat a připojit se kdekoliv na světě.“

Dění související s napětím okolo Ukrajiny sledujeme v online reportáži zde.

Reklama

Doporučované