Hlavní obsah

Video: Desetitisíce Gruzínců vyšly do ulic kvůli zákonu inspirovanému Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Protesty před gruzínským parlamentem.Video: AP

 

Reklama

Francouzská AFP odhadla počet demonstrantů na 20 000. Ti od sídla parlamentu zamířili k budově předsedy vlády.

Článek

Před gruzínským parlamentem se už poněkolikáté za poslední dobu sešly tisíce lidí. Do ulic je opět vyhnal kontroverzní zákon o zahraničních agentech, který by mohl komplikovat práci nezávislých organizací a svobodných médií a který byl ve čtvrtek schválen v prvním čtení.

Jak je vidět na záběrech agentury AP, na Rustaveliho třídě, kde se parlament nachází, celý den protestovaly tisíce demonstrantů s vlajkami Gruzie a Evropské unie. Dav později obklopil budovu zákonodárného sboru. Pozdě večer se policie snažila dav rozehnat.

Na místě byly posíleny pořádkové jednotky a vodní děla stála zaparkovaná na náměstí Svobody asi 200 metrů od epicentra demonstrace, uvedla ruská státní agentura TASS. Francouzská AFP odhadla počet demonstrantů na 20 000. Ti od sídla parlamentu zamířili k budově předsedy vlády.

Zmíněný zákon o zahraničních agentech je inspirován sousedním Ruskem. Tam musí redakce, nevládní organizace a další subjekty přiznávat financování ze zahraničí a označení „zahraniční agent“ musí udávat na svém webu i všech dalších veřejných výstupech. Stejné pravidlo platí i pro jednotlivce.

Reklama

Doporučované